Sträckorna som gick att rösta på via bolagets sajt hade först nominerats av tågbolagets personal och av SJ:s resenärer.

Sofia Lundborg är lokförare på vinnarsträckan mellan Lidköping och Mariestad, som till stor del åker längs med Vänerns sydöstra strand.

Hon tycker sig ana vad resenärerna finner extra tilltalande med just den sträckan, som hon har kört i drygt sex års tid.

– Dels så åker man ju verkligen i naturen och inte vid sidan av eller bredvid någon väg. Sedan är det vackert under alla säsonger, och dessutom är det skarvspår. Det dunkar lite och det är nog annorlunda om man jämför med att åka X2000, som svävar fram. Jag tror att det bidrar till grejen också, säger Sofia Lundborg.

Samtidigt kan hon inte sticka under stol med att upplevelsen är extra speciell när man sitter på förarplatsen.

– Jag satt och tänkte senast i går, att tänk om man kunde filma hur det ser ut från loket. Just vid den här hänger träden som tunnlar över spåren på vissa ställen. Det ser man ju inte riktigt som resenär, även om man ser många vackra vyer då också.

Att järnvägen mellan Lidköping och Mariestad är Sofia Lundborgs favorit är klart.

Dels så åker man ju verkligen i naturen och inte vid sidan av eller bredvid någon väg. Sedan är det vackert under alla säsonger

Sofia Lundborg

Men det finns även andra sträckor som hon uppskattar.

Hon nämner exempelvis turen mellan Huskvarna och Jönköping, en sträcka som placerar sig på listans fjärdeplats.

– Första gången jag åkte där var jag förvånad över att det var så fint. Det är min andra favorit, man får en väldigt fin utsikt där med.

I sommar planerar hon och familjen att åka på semester norrut.

Exakt hur långt upp de tar sig är ännu inte bestämt, men det är inte uteslutet att de spanar in konkurrensen och tar en tur på sträckan Kiruna-Narvik, som får vara med trots att den delvis går i Norge, och tog hem andraplatsen på listan.

– Jag har förstått att den åkturen är väldigt fin. Jag hörde att vissa var lite förvånade över att den inte vann för att det är så många som gillar den.

Sofia Lundborg själv tycker dock att rätt sträcka kammade hem topplaceringen.

Fakta: Sveriges 12 vackraste järnvägar

1. Lidköping-Mariestad över Kinnekulle

2. Kiruna-Abisko-Narvik

3. Järvsö-Ånge

4. Tenhult-Bankeryd via Huskvarna och Jönköping

5. Halmstad-Göteborg

6. Borlänge-Mora

7. Malmö-Helsingborg

8. Laxå-Karlstad

9. Malmö-Köpenhamn

10. Kalmar-Alvesta-Göteborg

11. Ludvika-Örebro

12. Södertälje-Eskilstuna-Arboga

SJ:s personal fick nominera vackra sträckor under januari och februari. Sedan fick resenärer lämna ytterligare förslag via SJ:s kundtidning Kupé. Därefter skedde en öppen omröstning på SJ:s sajt för att kora vinnaren.

Källa: SJ