En av vårens mest sålda och hyllade böcker, Hans Roslings Factfulness (medförfattare Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund), kickar igång med ett quiz. De tretton frågorna omfamnar världens viktigaste fält: fattigdom, medellivslängd, befolkningsmängd och så vidare. Quizet är kärnan i boken och Rosling betonar hur svårt det är – Nobelpristagare har haft hopplöst fel – men egentligen är det löjligt enkelt, om man gissar på det mest positiva alternativet så får man nästan alltid rätt. För Roslings tes är: Visst finns det problem, men världen mår bättre än den neggiga nutidsmänniskan förstår. Med peppiga utrop som “Wow!” häpnar han över sin glada statistik.

Men låt oss titta närmare på en av frågorna: ”Tiger, jättepanda och svart noshörning listades 1996 som utrotningshotade arter. Sedan dess, har någon av dessa arter blivit mer kritiskt utrotningshotade?

A: Två av dem B: En av dem C: Ingen av dem.”

Den som kan sin Rosling fattar i sömnen att svaret är C, vilket är rätt. I resten av boken nämns knappt vilda djur, läsaren lämnas med känslan av att djuren dansar bredvid oss människor mot en ljusare framtid.

Och visst, det är positivt att just de här tre arterna inte är ännu mer akut utrotningshotade än de var 1996, men Roslings fråga säger lite om djurens desperata läge.

Behandlingen av vilda djur – grisar och kor ska vi inte ens tala om – är ett av den moderna människans värsta brott.

Sedan 1970 har mängden vilda djur halverats, och den negativa utvecklingen eskalerar, 30 till 50 procent av alla djurarter rör sig mot utrotning kring år 2050. Detta låtsas Rosling knappt om.

Allt det här skulle gå att smälta – vem har inte en agenda? – om inte Rosling envist hamrade in att han serverar sanningen i sin allra renaste form: ”Detta är en bok om världen och hur den verkligen är. Men det är också en bok om dig, och varför du (och nästan alla jag någonsin träffat) inte ser världen som den verkligen är.”

Men nu har även jag vinklat. Här finns mycket att lära om bland annat fattiga länders utveckling.

Och Rosling har rätt när han uppmuntrar läsaren att vara skeptisk. Han varnar ständigt för journalister, experter och aktivister. Problemet är bara att han aldrig varnar för sig själv.

Andreas Palmaer

Fackbok

Factfulness: Tio knep som hjälper dig förstå världen

Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund
Natur & kultur