För cirka ett år sedan slutade de båda kvinnorna på bolaget som sysslar med e-handel. I höstas upptäckte de att deras före detta chef lagt ut varningar om dem på en hemsida som hör till ett systerföretag. Rubriken löd:
”Funderar du på att anställa … från …? Vi rekommenderar dig starkt att ringa vår personalavdelning på telefon…”

I själva inlägget stod sedan att det kan bli dyrt att anställa fel person, ”speciellt om personen du anställt har svårt att skilja på mitt och ditt” och ”tyvärr finns det en del personer som lider av måndagssjukan”. Sedan kommer fler tips till chefer att inte lita på arbetssökandes cv, aldrig ringa uppgivna referenser utan i stället vända sig direkt till närmaste chefer och att ringa tidigare arbetsgivare som sökande inte uppgett som referenser.

Kvinnornas fackförbund Handels och bolaget har mötts i förhandlingar, men de har slutat i oenighet. Enligt Handels förhandlingsprotokoll anser bolaget att förbundet försöker pressa det på pengar, och att man ser över att polisanmäla den ena kvinnan för grov stöld. Och anmäla den andra för att ”prata illa” om företaget.

Nu tar LO-TCO Rättsskydd över fallet och stämmer bolaget i tingsrätten för brott mot personuppgiftslagen. I fallet med kvinnan som anklagas för stöld yrkar man på 50 000 kronor i skadestånd. För den andra kvinnan 20 000 kronor.