En person i besättningen skadades av en flygande champagnekork under en långflygning med det tyska bolaget Tui fly, skriver tidningen Arbetarskydd.

Unionens skyddsombud är kritisk till hur arbetsgivaren hanterat skadan.

”Detta var inget tillbud utan en allvarlig arbetsskada på en anställd under arbetstid vilket hade kunnat leda till en fara för en ung människas hälsa”, skriver skyddsombudet i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Flygbolaget försvarar sig med att det finns tydliga instruktioner om hur man ska öppna champagneflaskor.

Man hävdar att det i den informationen påpekas att det kan vara farligt att öppna en champagnefalska på grund av det tryck som är både i flaskan och i flygplanet och att det därför är viktigt att vinkla flaskan bort från sig för att undvika att skadas.

Skyddsombudet vill att arbetsgivaren ska undersöka om det finns champagneflaskor med skruvkapsyl som man kan byta till.