Partiet stödjer även Socialdemokraternas förslag om högre pensioner.

”När jag talade på första maj för två år sedan lyfte jag kravet om avdragsrätt för fackavgiften. I sommar blir det verklighet eftersom vi har drivit det i budgetförhandlingarna. Nu vill vi gå vidare med avgiften till a-kassan”, säger partiledare Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Enligt Vänsterpartiet skulle förslaget innebära att a-kassan kostade 400 kronor mindre om året för en vanlig butiksanställd som är medlem i Handels a-kassa.

Förslaget, som presenterades inför Jonas Sjöstedts förstamajtal i Stockholm, kostar omkring 1,25 miljarder kronor om året och innebär en skattereduktion på 25 procent av avgiften. Avdragsrätten slopades under den borgerliga regeringen.

Vänsterpartiledaren pratade också om vinster i välfärden under sitt tal i Kungsträdgården i Stockholm.

– Det finns bara ett parti som aldrig viker ner sig i vinstfrågan. Vänsterpartiet. Vi ger oss aldrig i frågan om vinster i välfärden, lita på att vi tänker driva den med kraft så länge det behövs, sa han till allmänt jubel.

Han pratade även om otrygga arbetsförhållanden, och nämnde som exempel unga människor som tar med sig mobilen in i duschen för att inte missa ett sms om jobb.

– Vi lovar — bort med allmän visstid, rätt till heltid och slut på missbruket av bemanningsföretag, säger Sjöstedt.

Partiet vill precis som Socialdemokraterna begränsa arbetskraftsinvandringen.

– Men vårt svar är inte att som Stefan Löfven säga att det är orimligt att de tar jobb som arbetslösa svenskar skulle kunna ta. Vårt svar är att ta kamp mot arbetsgivarna och visa solidaritet med dom som utnyttjas.

Jonas Sjöstedt poängterade däremot att partiet stödjer Socialdemokraternas vallöfte om högre pensioner, som presenterades av statsminister Stefan Löfven vid en pressträff tidigare i dag.

– Det är på tiden, tycker jag, säger Jonas Sjöstedt.

I budgetförhandlingarna med regeringen har V flera gånger försökt få igenom höjd garantipension, men misslyckats.

– Även den behöver höjas, säger Sjöstedt.