Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Facken har uppmanat till två dagars strejk var femte dag de kommande tre månaderna i protest mot den franske presidenten Emmanuel Macrons omgörningsplaner. Macron vill genomföra förändringar i det statliga järnvägsbolaget SNCF och skära ned på förmånerna för dess personal.

Även delar av flygtrafiken står stilla på tisdagen, då anställda i Air France går ut i strejk för bättre löner. Enstaka flyg från Sverige väntas bli berörda, men det är oklart hur många.

Förra gången en fransk president tog strid mot järnvägsfacken gällande arbetarnas förmåner slutade det illa. Strejkerna 1995 lamslog Paris och tvingade den dåvarande premiärministern Alain Juppé att dra tillbaka förslagen.