Som väntat blir det ytterligare sex år vid makten för Rysslands president Vladimir Putin — och det med besked. Med närmare 77 procent av rösterna gör han sitt bästa resultat hittills, i ett val som oppositionen beskriver som riggat.

Även den svenska utrikesministern Margot Wallström (S) har reagerat på hur valet har genomförts.

– Det är mycket allvarligt att oppositionen inte har möjlighet att fullt ut verka och att man faktiskt också kontrollerar media så som man har gjort. Det har varit tydligt också i den här valrörelsen, säger utrikesministern.

Med 99,8 procent av rösterna räknade får Putin stöd av 76,7 procent av de ryska väljarna, uppger centrala valkommissionen, som anger valdeltagandet till 67,5 procent.

Det innebär att valet är över redan efter första omgången, eftersom det räcker med att en kandidat får över 50 procent.

Resultatet är Putins bästa hittills. Han har suttit vid makten i Ryssland i nästan 20 år.

– Våra tankar går till framtiden för vårt fantastiska land och framtiden för våra barn, sade Putin under söndagskvällen, när det stod klart att han vunnit.

Vladimir Putin.

Han tackade väljarna och bad folket visa enighet.

Putin har dock inga planer på att styra landet livet ut, försäkrar han.

– Lyssna. Jag tycker att det ni säger låter lite lustigt. Vadå, skulle jag sitta här tills jag är hundra år gammal? Nej, svarade presidenten på en fråga från en reporter om han även kan se sig ställa upp i presidentvalet 2030.

Putin hade sju utmanare i valet. Samtliga hamnar, som väntat, långt bakom honom. Närmast kommer kommunistpartiets kandidat Pavel Grudinin, med 11,8 procent av rösterna. Vladimir Zjirinovskij, ledare för ärkenationalistiska Liberaldemokraterna, får omkring 5,7 procent och tv-stjärnan Ksenia Sobtjak landar på 1,67 procent.

Presidentens mest högljudda kritiker, Aleksej Navalnyj, var hindrad från att ställa upp. Oppositionspolitikern skickade dock ut tusentals egna valobservatörer och uppger att de noterat ”exempellösa” regelbrott och överträdelser.

Även den ryska fristående valobservatörsgruppen Golos rapporterar om en rad incidenter, däribland att väljare röstat flera gånger och att Putin-anhängare bussats till vallokaler.

Valkommissionen hävdar dock att den inte noterat några allvarliga klagomål om överträdelser under valet, och tillägger att man fått in information om hälften så många regelbrott som under valet 2012.

Presidentvalet i Ryssland

Presidentvalet i Ryssland den 18 mars var det sjunde sedan presidentposten infördes under sovjetisk tid, 1991. Sittande president Vladimir Putin vann överlägset redan i första omgången. I de senaste fem valen har därmed en vinnare kunnat koras omedelbart.

Vladimir Putin, 65, är president sedan 2012 och dessförinnan 2000—2008. 1999—2000 och 2008—2012 var han premiärminister. Formellt oberoende, men uppbackad av maktpartiet Enade Ryssland.

Hans huvudmotståndare i valet var:

Pavel Grudinin, 57, chef för ett stort kollektivjordbruk som omvandlats till aktiebolag. Tillhörde länge Enade Ryssland, men representerade nu Kommunistpartiet. Har valtalat bland annat om att återinföra dödsstraffet mot "pedofiler och galningar".

Vladimir Zjirinovskij, 71, leder ärkenationalistiska Liberaldemokraterna och har sedan 1991 deltagit i alla ryska presidentval utom ett. Utlovade hårda tag mot landets rika oligarker: "Det är omöjligt att göra i en demokrati. Därför kommer jag att införa en brutal diktatur", sade han i en valdebatt i februari.

Ksenia Sobtjak, 36, tv-stjärna och modeikon. Hennes far var borgmästare i S:t Petersburg och något av mentor till Putin. Kandiderar för oppositionsrörelsen Medborgarinitiativet (Grazjdan-In) och har kritiserat Rysslands brist på mångfald och annekteringen av Krim.

Grigorij Javlinskij, 65, var som ung ekonom en av männen bakom den "chockterapi" som införde marknadsekonomin i Ryssland i början av 1990-talet. Har sedan dess lett det lilla liberala oppositionspartiet Jabloko.

Den reellt oppositionelle politikern Aleksej Navalnyj var diskvalificerad efter att ha dömts till villkorligt fängelse för förskingring — en dom många anser har kommit till för att hindra honom från att utmana Putin.