De är för gröna, gula eller mjuka skriver fruktföretaget och ber ödmjukt om ursäkt.

De förklarar att vädret är dåligt i ”hela världen”. Jag tittar ut genom fönstret och kan inte annat än hålla med.

Men dåligt väder – i hela världen? Jag ringer SMHI i Norrköping.

I växeln berättar kvinnan att även hon får små meddelanden i sin fruktkorg. Kan det vara någon sorts fruktkomplott? Vi pratar en stund om det. Meddelandena och vädret i världen. Sen tröttnar hon nog och kopplar in mig till en klimatolog.

Han är väldigt saklig.

Han säger att om det är högtryck på ett ställe så är det lågtryck på ett annat ställe.

Den där Bibelgrejen med att det kan regna på hela planeten samtidigt – i 40 dagar! – dissar han. Regnar det på ett ställe, är det sol på ett annat. Att det skulle vara dåligt väder i hela världen vill han inte gå med på.

Han har dessutom synpunkter på hur frukt­företaget formulerat sig.

– Det låter väldigt svepande, säger han.

Jag hummar med och inser att jag måste ringa till fruktföretaget i stället.

Det visar sig att de har bättre koll på vädret än vad jag först trodde.

De pratar om snöoväder i Spanien och översvämningar i Ecuador och nederbörd i Latinamerika. Det påverkar tydligen den globala fruktkorgen. 80 procent av världens bananer kommer nämligen från den regionen.

Jag lyssnar på företagets väderprat men det enda jag kan tänka på då är ett BBC-inslag som handlar om bananpesten, eller Panamasjukan.

Det verkar vara en fruktansvärd sjukdom. I ett nafs kan det slå ut plantage efter plantage.

Senaste det hände var på 1950-talet. Fram till dess åt hela världen en mycket sötare och krämigare banansort som heter Gros Michel.

Sen kom Panamasjukan.

Då gick nästan alla odlare över till Cavendishbananen som, enligt BBC-inslaget, inte är lika god. Dess styrka är i stället att den har lyckats stå emot Panamasjukan.

Men de senaste åren kommer larmrapporter. Världens bananer är hotade av en ny variant av sjukdomen som har dykt upp. Plantager i framför­ allt Afrika och Asien har drabbats och snart kan pesten nå Latinamerika.

Lappen om dåligt väder i världen kan bara vara en försmak av vad som komma skall.