TV-SPANING. Knäpp Adidasbyxorna och snöra Buffaloskorna. I år går 90-talet igen i tv-världen.

Kultfilmen Heathers som i Sverige översattes till det obegripliga Häxor, läxor och dödliga lektioner – och även om den släpptes 1988 förkroppsligar allt som är 90-tal – nytolkas som tv-serie med premiär den åttonde mars på HBO Nordic.

Tyvärr utan originalets Winona Ryder och Christian Slater, men med Shannen Doherty (från Beverly Hills 90210) i en cameo-roll.

På senare tid har 90-talet gjort tv-comeback i etapper.

Huset Fullt, Arkiv X och Twin Peaks är bara ett urval av dåtidsfenomen som med varierande framgång har återvänt till skärmen.

Och fler lär det bli. När Jerry Seinfeld besökte Ellen DeGeneres talkshow senast blev han tillfrågad om komediserien Seinfeld kommer tillbaka. “Det är möjligt”, svarade han till publikens jubel.

Om du föredrar nyproducerat 90-tal framför idisslade omstarter kan du vända blicken mot Netflix-aktuella high school-serien Everything Sucks.

I staden Boring (ja, det är en verklig stad) utspelar sig ett klassiskt coming of age-drama mitt i ett prunkande 90-tal där synliga hårklämmor är högsta mode, tv-apparater är lika tjocka som breda och där ett popband från Manchester fått en världshit med sin nya låt ”Wonderwall”.

Everything Sucks är en nostalgisk smällkaramell tydligt inspirerad av Judd Apatows utmärkta 90-talsserie Freaks and Geeks.

Samtidigt snuddar Everything Sucks vid ett hbtq-tema som för tankarna till Lukas Moodyssons genombrottsfilm Fucking Åmål från 1998.

Utöver 90-talets markörer är serien också laddad med den tidens troper.

Bland annat den då obligatoriska, och i dag hopplöst förlegade, gör-om-mig-scenen där Nördig Tjej kliver ner för trappan iklädd en galaklänning till sin dejts förtjusning och sin fars förtret. Just den sortens nostalgi klarar vi oss bra utan.

TV

Everything Sucks finns på Netflix.

Heathers har premiär på HBO Nordic den 8 mars.

• Bästa 90-talscomebacken: Twin Peaks – The Return

• Sämsta 90-talscomebacken: Huset Fullt – Igen