25 miljoner barnäktenskap har stoppats runt om i världen det senaste decenniet, de flesta i södra Asien, där Indien ligger i framkant, enligt FN:s barnfond Unicef.

– Så som det ser ut i dag så gifter sig 27 procent av flickorna, eller nästan 1,5 miljoner flickor, innan de fyllt 18 i Indien. Det är en kraftig nedgång från 47 procent för tio år sedan, säger Javier Aguilar, ansvarig chef för barnskydd på Unicef.

”Barnäktenskap ökar risken för dålig hälsa, utebliven utbildning och övergrepp”, säger Anju Malhotra, rådgivare på Unicef, i ett uttalande.

”Med tanke på den livsförändrande inverkan som barnäktenskap har på en ung flickas liv, är en minskning en välkommen nyhet, men vi har en lång väg att gå”, säger hon.

Bättre tillgång till utbildning för kvinnor och en bredare kunskap om de negativa effekterna av barnäktenskap uppges vara faktorer bakom minskningen.

Unicef uppskattar att omkring tolv miljoner flickor gifts bort runt om i världen varje år. FN-organet säger att mer måste göras för att nå FN:s mål, att stoppa barnäktenskapen före 2030.

Barnäktenskap är olagliga i Indien. En kvinna måste vara 18 år för att få gifta sig, och en man 21. Förra året fastslog högsta domstolen i landet att det är våldtäkt om en man har sex med sin underåriga hustru.