Måste du stå och hålla dig när du jobbar ensam i butiken? Då kan din arbetsgivare tvingas ändra schemat så att ni är minst två, och kan gå på toa obehindrat.
Skitstressigt för ensamarbetaren när kunderna trycker på.
Bild: Madeleine Andersson
Det slog Arbetsmiljöverket nyligen fast efter att facket slagit larm om dåliga arbetsmiljöförhållanden på en butik i köpcentrumet Mall of Scandinavia i Solna.
– Butiken har ingen egen toalett och det tar sex minuter att gå till gallerians personalutrymmen, säger Handels regionala skyddsombud Jennifer Ekdahl.
Hon kontaktades av personal som uttryckte att situationen var ohållbar. Enligt schemat jobbade de ensamma tre, ibland fem timmar per pass och var hänvisade att ringa väktare om de behövde gå på toaletten, vilket inte fungerade.
Det visade sig att butiken inte hade och inte heller fick ha något ”toavakts-avtal” med väktarna eftersom de måste kunna ingripa om något händer i gallerian. De fick inte heller stänga butiken för att gå på toa.
– Det är beklämmande att anställda i Sverige i dag ska behöva göra avkall på sina mest grundläggande behov. Trenden med ensamarbete ökar och personal får ofta anpassa sig till orimliga villkor. Anställda har sagt till mig att de inte dricker vatten för att slippa gå på toa. Det som händer i kroppen är då att du tappar koncentrationen och får problem med njurarna på sikt. Tjejer måste få byta mensskydd, de kan vara gravida och illamående, man måste se hela bilden när schemat läggs i en butik, säger Jennifer Ekdahl.
Anställda har sagt till mig att de inte dricker vatten för att slippa gå på toa.
Med hot om vite på 100 000 kronor ändrades schemat i butiken så att personalen alltid jobbar minst två för att säkerställa toalettbesök. Schemat gäller fram till att butiken flyttar till lokaler med toa i butiken, uppger butiksledningen.
Krister Colde, arbetsmiljöansvarig på Handels beskriver beslutet som en seger.
– Arbetsmiljöverkets beslut är en viktig signal för våra regionala skyddsombud. Nu kan vi ställa krav på åtgärd till arbetsgivaren om de inte lyckas hitta en rimlig möjlighet för de anställda att gå på toaletten med kort varsel.
Arbetsmiljöverkets beslut är en viktig signal för våra regionala skyddsombud.
Svensk Handel vill inte kommentera det enskilda ärendet, men uppger att det är viktigt att det finns en praktisk ordning för hur det ska fungera även om en anställd arbetar ensam.
– Det är naturligtvis en fördel att utnyttja de tider då andra medarbetare finns på plats i butiken, exempelvis i samband med rast eller när en annan arbetstagare går på sitt arbetspass. Men en praktisk lösning kan även behövas för andra tidpunkter, säger Clara Wiklund, arbetsrättsexpert på Svensk Handel.
Handelsnytt gav sig ut i olika köpcentrum och frågade sex personer som jobbar ensamma i butik, hur går du på toa på jobbet?