Sex målare anställda av det bulgariska bolaget Kreal Ldt arbetar med att renovera rummen på hotell Malmia i Skellefteå.

Enligt anställningskontrakt på engelska som lokaltidningen Norran tagit del tjänar målarna 10 euro i månaden, alltså knappt 100 kronor.

En av målarna säger i en intervju med tidningen att han tjänar 10 euro i timmen, men han känner samtidigt igen kontraktet där den summan uppges vara månadslönen.

Målarförbundets ombudsman Jan Crister Riggo säger i Målarnas facktidning att han misstänker att målarna lurats.

Att de skrivit på ett avtal med en struntsumma som månadslön kan få konsekvenser till exempel om de blir osams med sin arbetsgivare, varnar han.

Även om de får 10 euro i timmen, som de själva tror, är det inte gott nog.

– Om det nu stämmer att de tjänar 100 kronor i timmen så är det ändå långt under vad målare med svenska villkor och avtal tjänar. Lönen kring Skellefteå ligger på 180 kronor i timmen, säger Jan Crister Riggo till Målarnas facktidning.

– Ansvaret ligger hos den svenska beställaren, det är inte de bulgariska målarna som kommer hit med hopp om att kunna tjäna pengar som gjort fel, fortsätter han.

Hotellägaren Kristoffer Lundström säger till Norran att Kreal uppgett att målarna tjänar 25 000 kronor i månaden, och att han både har skriftliga garantier och dessutom själv har pratat med målarna för att säkerställa att de har schyssta villkor.

Enligt Kreal handlar allt om en felskrivning i kontraktet. Det är 10 euro i timmen som gäller.

Företaget har tagit kontakt med Målarförbundet men ombudsman Jan Crister Riggo är fortsatt skeptisk till alla olika löneuppgifter.

Han vill själv träffa målarna för att berätta om svenska villkor och reda ut vad som hänt.

Kreal har inte heller anmält arbetet enligt reglerna om utstationering som gäller för utländska bolag.

Facket misstänker också att målarna arbetar för många timmar och har anmält det till Arbetsmiljöverket, enligt Målarnas facktidning.