”Precis som på en Kentkonsert är allt vitt. Inklusive deltagarna. Inte en synligt rasifierad deltagare på två och en halv minut.” skriver DN:s ledarskribent Erik Helmerson.

Artikeln handlar om LO:s första reklamfilm inför valet där ett antal personer med arbetaryrken gemensamt vandrar under röda fanor i något som för tankarna till ett första maj-tåg.

Döm själv – här är LO:s valfilm:

DN:s Ledarsida är inte den enda som har kritiserat filmen för den upplevda bristen på personer med utländsk bakgrund. Debatten har rasat på forum som Twitter och Facebook.

Bland annat har en av filmens huvudpersoner, Jaqueline Lenander med familjerötter i Filippinerna, kritiserat DN-ledaren på sin Facebooksida.

”Jag blir utsatt för rasism nästan dagligen och du skriver att det inte finns en enda rasifierad person i den filmen. Vad är rasifierad för dig?” skriver hon där.

Det övertygade dock inte Aftonbladets kulturchef Åsa Lindeborg som dagen efter fortsatte att kritisera filmen.

”Jag har sett den två och en halv minuter långa filmen flera gånger nu och sorry – hur jag än ställer in pigmentmätaren kan den inte registrera att var fjärde LO-medlem har utländsk bakgrund.” skriver Åsa Lindeborg i Aftonbladet.

Enligt LO:s valledare Johan Ulvenlöv skedde inspelningen av filmen på kursgården Runö. De som är med är helt enkelt deltagarna på kursen.

– Vi frågar inte människor inför en filminspelning varifrån de kommer. Den är autentiskt inspelad på Runö så som kursen såg ut just då. Det medverkar även människor från yrkesskolan i Norrköping med omnejd.

Hur ser ni på kritiken?
– Det är dubbelt. Det ena är att de försöker säga att LO på något vis skulle försöka närma sig SD vilket faktiskt är lite absurt med tanke på att vi är den organisation i Sverige som tydligast och mest omfattande lagt ner resurser på att driva en kampanj mot Sverigedemokraterna sedan 2015.

– Det andra är att de faktiskt har fel i sak. För det finns människor i den här filmen som har utländskt påbrå.

Om ni skulle göra om filmen, skulle ni göra på ett annat sätt?
– Filmen skulle se ut som den gör om vi hade spelat in den igen. Eventuellt skulle kursdeltagarna ha en annan sammanställning, det är ju omöjligt att avgöra på förhand.

Behöver LO fler medlemmar med utländsk bakgrund?
– Det ligger lite utanför valprojektet men det tror jag absolut. Det är klart att vi måste värva fler nya medlemmar bland de som har kommit till Sverige nyligen. Men jag vet inte om det skulle göra att sammansättningen i filmen på något sätt skulle se annorlunda ut eller tillfredsställa de som räknar pigment. Sådant sysslar vi inte med i fackföreningsrörelsen.