Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Lyxhotellet har sedan november förra året fungerat som ett slags fängelse för omkring 200 personer, som alla anklagats för korruption av den saudiska regimen.

Bland de fängslade har det funnits både prinsar och inflytelserika affärsmän.

De senaste veckorna har många av dem släppts fria efter finansiella uppgörelser med regeringen. Uppgörelserna har hittills inbringat motsvarande omkring 850 miljarder kronor till den saudiska statskassan, enligt landets justitieminister.

Bakom fängslandena stod av allt att döma den saudiske kronprinsen Mohammad bin Salman.

En del har kritiserat bin Salman för att ha maktfullkomliga ambitioner medan de saudiska myndigheterna menar att det handlar om att slå mot korruptionen i en tid då Saudiarabien förbereder sig för en framtid där oljans betydelse stadigt minskar.