Det var i slutet av förra året som musiktidningen Gaffa sökte en skribent som är ”åsiktsglada icke-cis män”.

En cis-person är någon som tillhör rådande könsnorm, det vill säga identifierar sig med det biologiska och juridiska kön vederbörande har.

En sådan man kände sig kränkt av tidningens formulering och anmälde annonsen till Diskrimineringsombudsmannen (DO), skriver Dagens Nyheter.

Nu går DO vidare med fallet tidningen ska senast i dag svara på hur man tänker kring sökande som inte anser att de tillhör ”icke-cis-män”.

Tidningen har bett om ursäkt för annonsen som publicerades i sociala medier.

Och ändrat formulering till att man ”i första hand söker icke-cismän”.

– Den som anmäler oss har nog inte koll på att vi i dag har en övervikt av vita män på Gaffa. Det vi försöker göra nu är att få en blandning på våra skribenter som bättre speglar samhället i stort. Vi är trots allt en gratistidning som skriver om alla genrer och riktar oss till alla, säger tidningens chefredaktör Daniel Horn till DN.

DO vill inte uttala sig om i ärendet, innan tillsynen är klar.

– För att en aktör som har annonserat på ett sätt som är diskriminerande ska bli skyldig att betala diskrimineringsersättning krävs att det finns en person som har blivit missgynnad, det vill säga att personen lidit en skada eller fått en nackdel av att ha blivit avskräckt från att söka arbetet. Det är en domstol som slutligt avgör frågan om en aktör har överträtt diskrimineringsförbudet och ska betala diskrimineringsersättning, skriver DO:s pressekreterare Clas Lundstedt i ett mejl till Arbetet.