Socialdemokratin har förlorat sin självklara ställning i LO-grupperna.

Väljare har gått till Moderaterna och vidare till Sverigedemokraterna. Från 2006 har S tappat 10 procentenheter väljarstöd i gruppen, till 46 procent i SCB-mätningar 2017.

– Först har S tänkt för mycket på medelklassen, sedan för mycket på SD, säger Daniel Suhonen i samband med Katalys pressträff under måndagen.

En bred vänster som vill vinna val måste tala till arbetarklassen och kan inte ta den för given, anser idéinstitutets chef.

I studien har undersökningsföretaget Novus frågat 1 000 slumpvis utvalda personer om deras klasstillhörighet.

Bland SD-väljarna säger sig 47 procent vara arbetare, bland S-väljarna är siffran 37 procent.

Drygt 80 procent tycker att Sverige är ett klassamhälle

Nyheter

Men medan SD-sympatisörerna ser sig som arbetare och i hög utsträckning också är stolta över det, ser de i lägre utsträckning än såväl vänster- som allianssympatisörer Sverige som ett klassamhälle.

De tilltalas inte heller av de traditionella politiska fördelningsfrågorna, vilket beror på att politiker varit dåliga på att såväl prata klass, som att föra fram förslag som gynnar vanliga löntagare och folk med låga inkomster, anser Daniel Suhonen.

– Man har varken gjort något eller pratat om det. I SD-världen ser man också kriminalitet och invandring som hot, men det har uppstått i ett vakuum, när det andra inte finns, säger Daniel Suhonen.

Donald Trump däremot, talade i den amerikanska valkampanjen till arbetare och arbetande familjer i tal efter tal efter tal, säger han.

– I Sverige har vi en situation där vi har en familjehemsplacerad arbetargrabb som gått hela vägen till att bli statsminister, men jag tror inte att jag har hört Stefan Löfven använda ordet arbetarklass, eller arbetare. Använder ens LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ordet?