Samhall har varit i blåsväder under de senaste månaderna och mött hård kritik av LO-förbund till följd av granskningar från tidningarna Fastighetsfolket och Dagens Arbete.

Granskningar, som vittnat om att kraven har skärpts på dem som arbetar inom Samhall, trots att företagets syfte är att skapa jobb åt människor med nedsatt arbetsförmåga.

Nu utökar regeringen Samhalls uppdrag till bolaget.

Vid en bolagsstämma under måndagen beslutade bolaget tillsammans med regeringen att Samhall ska anställa 2 000 nya medarbetare de närmaste två åren.

Men satsningen är inte ett försök att släta över den hårda kritik som har riktats mot Samhall under den senaste tiden, hävdar Albin Falkmer, kommunikationschef, Samhall.

Även om beslutet om tjänsterna fattades formellt på måndagens stämma, aviserade regeringen fler kärnuppdrag och höjd merkostnadsersättning till Samhall redan i budgetpropositionen i höstas, framhåller han.

Ni anställer fler, samtidigt som flera av era anställda har blivit av med sina jobb för att de inte ansågs leva upp till era krav? Hur rimmar det med ert kärnuppdrag?
– Att kraven på den öppna arbetsmarknaden har skärpts, påverkar även Samhall, medger Albin Falkmer, som ändå hävdar att Samhall håller fast vid sitt kärnuppdrag att erbjuda arbete åt personer med nedsatt arbetsförmåga.

– Men i dag finns fler satsningar för funktionsnedsatta på arbetsmarknaden, fler personer får stöd än tidigare. Det vore konstigt om det inte påverkade Samhall på något sätt, säger han.

Tanken är att anställningarna i den nya satsningen ska finnas inom alla Samhalls områden och på olika håll i landet.

Kommer ni att få svårt att hitta de nya jobben?
– Ja, vi måste anstränga oss hårt för att hitta dem, om de ska vara riktigt bra och utvecklande för medarbetarna. Vi måste bli ännu bättre på att hitta kundkontrakt. Men Samhall har haft en god tillväxt och gjort bra affärer de senaste åren, säger Albin Falkmer.

Vid stämman beslutade man också att höja bolagets mål när de gäller antal medarbetare som årligen ska lämna Samhall för arbete hos andra arbetsgivare.

Mål att fler ska till annan arbetsgivare

• Samhall ska anställa 1 000 nya medarbetare i år, och ytterligare 1000 nästa år.

• Det beslutade Samhall tillsammans med representanter från regeringen under en bolagsstämma på måndagen. Vid stämman beslutade man också att höja Samhalls mål för hur många medarbetare som årligen ska lämna Samhall till förmån för arbete hos annan arbetsgivare, från 1 100 personer till 1 500.

• Samhall har i dag omkring 25 000 medarbetare på omkring 600 orter.