Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Luo Qianqian öppnade dammluckorna när hon vittnade om en lärare som trakasserat henne.

Professorn på Beihang-universitetet i Peking bjöd hem sin doktorandstudent Luo Qianqian under förevändningen att han behövde hjälp med att vattna blommorna, men när hon kom till lägenheten började han klaga på sitt dåliga sexliv med frun, och sedan försökte han ligga med Luo Qianqian.

Hon lyckades ta sig därifrån genom att berätta att hon var oskuld och bönfalla honom att inte röra henne, säger Luo Qianqian till China Daily.

Händelsen inträffade 2005 och Luo Qianqian har sedan dess flyttat till USA. Minnena väcktes till liv i höstas i samband med metoo-rörelsen som svepte fram över världen.

Luo Qianqian lyckades kontakta ytterligare fem kvinnor på Beihang-universitetet som säger sig ha trakasserats av samma lärare. På nyårsdagen 2018 skrev hon ett inlägg om händelsen på Weibo — Kinas motsvarighet till Twitter — som sågs av miljoner användare, skriver AFP.

Tio dagar efter inlägget publicerades fick läraren sparken — och hashtaggen metoo blev snabbt en av de mest populära på Weibo. Myndigheterna har tillåtit rörelsen att växa fram, men inom censurens ramar: Vissa inlägg har lämnats orörda och andra har försvunnit.

Metoo-rörelsen i Kina har främst handlat om sexuella trakasserier på landets lärosäten. Som en konsekvens har ett femtiotal kinesiska professorer undertecknat ett manifest mot sexuella trakasserier, och utbildningsdepartementet har uttryckt att det råder nolltolerans mot olika former av övergrepp.

Departementet ska dessutom upprätta en kontrollmekanism för att motverka dem.

– Jag är väldigt glad över att mitt land äntligen tar det här steget, säger Luo Qianqian.


Erik Paulsson Rönnbäck/TT