Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Den sydafrikanska miljonstaden Kapstaden, ett populärt turistresemål, upplever en av de värsta torkorna på hundra år.

Bristen på regn kan snart tvinga invånare och turister att köa för att få tillgång till vatten.

Stadens ledning befarar att vattenkranarna kommer att sina den 22:e april och arbetar nu febrilt med att få fram nya avsaltningsanläggningar och underjordiska borrhål för att avvärja krisen.

Utöver det har lokala myndigheter satt upp en provisorisk vattenutdelningsstation där invånarna får köa för att få upp till 25 liter vatten per dag. Målet är att vid en akut vattenbrist ha runt 200 sådana stationer i bruk, om invånarna skulle tvingas till vattenransonering.

Enligt lokala politiker är situationen svår och risken för vattenbrist överhängande.

Läget förvärras ytterligare av att såväl boende som turister ignorerar stadens uppmaningar om att vara sparsam med vattnet, varnar de styrande i Kapstaden.

I ett försök att minska vattenförbrukningen har nu företag inom turistnäringen valt att begränsa duschtiden för sina gäster till två minuter. Hotell och andra inrättningar har också börjat återanvända disk- och tvättvatten i trädgårdsarbetet.

 

500 miljoner liter om dagen

Kapstadens vattenförbrukning ligger på 500 miljoner liter om dagen, vilket är hälften av den mängd som förbrukades för två år sedan. Varje invånare och besökare uppmanas nu att inte göra av med mer än 87 liter vatten per person och dag.

Kapstaden är Sydafrikas näst största stad och besöks av närmare två miljoner turister varje år. Turistnäringen står för nästan en tiondel av Sydafrikas ekonomi och uppnår till över 260 miljarder kronor varje år.