Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Presidenten ska ha fällt kommentaren om varför landet tar emot vissa invandrare vid ett möte i Vita huset i veckan. Trump hade kallat till sig kongressledamöter för att diskutera invandring, skriver The Washington Post.

Bland annat immigranter från Haiti, El Salvador och afrikanska länder kan komma att beröras av en partiöverskridande överenskommelse om papperslösa.

Men när senatorerna Lindsey Graham, republikan, och Dick Durbin, demokrat skulle presentera sina försök till en kompromiss för Trump blev de förvånade över hur många immigrationsskeptiker som kallats till mötet i Ovala rummet.

Och presidenten var inte glad.

– Varför kommer alla dessa människor från skitländer (”shithole countries”) hit? sade Trump, berättar personer som var med, enligt tidningen.

Trump föreslog sedan att USA skulle ta in mer folk från länder som Norge, vars statsminister Erna Solberg han träffade häromdagen.

Episoden bekräftas av The New York Times källor från mötet.

Både demokrater och republikaner reagerar starkt på uppgifterna.

– Vi kan nu säga, med 100 procents säkerhet, att presidenten är en rasist, som inte delar de värderingar som är inskrivna i vår konstitution, säger representanthusledamoten Luis Gutierrez, demokrat, enligt nyhetsbyrån AFP.

 

Trumps stab har än så länge varken bekräftat eller dementerat ordväxlingen i Ovala rummet.

Samtidigt pågår de fortsatta planerna om att utvisa totalt 11 miljoner papperslösa under kommande år – ett mål som Donald Trump satte upp under sin valkampanj.

Nyligen beslutade Trumpadministrationen att stoppa de preliminära uppehållstillstånden för omkring 200 000 salvadoraner som bott i landet sedan åtminstone 2001, bekräftade USA:s inrikessäkerhetsdepartement för AP för några dagar sedan.

Beslutet innebär att salvadoraner har till den 9 september 2019 på sig att lämna landet eller hitta nya sätt att lagligt stanna i landet. Salvadoraner beviljades temporärt uppehållstillstånd efter att en rad jordskalv skakade landet 2001.

Dessutom pågår planerna med att riva upp migrantprogrammet Daca. Det ger laglig rätt för människor som kom till USA illegalt som barn att vistas och arbete i USA.

Programmet infördes 2012, under president Obama, och omfattar runt 800 000 personer som fått tillåtelse att studera, arbeta och leva i USA utan att riskera att utvisas.

Uppehållstillstånden ska börja stoppas från mars i år och enligt plan ska alla inom Daca-programmet stå laglösa i mars 2020.

Men nu har en domare i San Fransisco planerna och kallar processen för olaglig.  Domarens beslut är inte slutgiltigt och det kan överklagas till en högre instans.


TT/Arbetet Global