Samhall ska ge arbete åt personer med nedsatt arbetsförmåga. Det handlar om skyddade anställningar som inte kan sägas upp på grund av arbetsbrist, men trots det tvingas allt fler anställda sluta, uppger fackliga företrädare i tidningen Fastighetsfolket.

Det handlar antingen om uppsägningar av personliga skäl, eller om att anställda drivs att säga upp sig själva.

– Klimatet har hårdnat. Folk känner sig mer stressade och mår sämre vilket vi märker till exempel i att vi har mer personärenden, säger Annica Falck, Samhallanställd och förtroendevald i Skaraborg, till tidningen.

Även Statskontoret konstaterar i en rapport från förra året att kraven på de anställda skärpts och att färre personer med rörelsehinder anställs. Det får effekter även för de redan anställda, som enligt facket allt oftare får höra att de har bristande arbetsförmåga och att Samhall inte har något passande arbete för dem.

–Lönsamhetskravet påverkar också arbetsmiljön och prestationskraven, vilket medför att företaget inte vill ha medarbetare som inte håller måttet, säger Jörgen Karlsson, Fastighets ombudsman i region Syd, till Fastighetsfolket.

Hur många som tvingats bort från Samhall har facket inga exakta uppgifter om, men under de senaste fem åren har Fastighets haft minst 50 lokala och 13 centrala förhandlingar om uppsägningar på grund av personliga skäl.

I morgon, torsdag, ska flera fackförbund som har medlemmar på Samhall träffa näringsminister Mikael Damberg för att diskutera situationen.

Samhalls vd Monica Lingegård håller inte med om att klimatet hårdnat. Hon säger till Fastighetsfolket att de uppsägningar som varit har skett i dialog med facket och att parterna enats om att personerna inte kan vara kvar på Samhall.