Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Papperslösa etiopiska invandrare utvisas just nu i tusentals från Saudiarabien. Men efter hemkomsten till Etiopien vittnar många av de utvisade om misshandel och stöld.

Nyhetsbyrån AP har intervjuat flera av de som återvänt som beskriver hur de blev rånade på sina ägodelar av ”saudiska poliser”. Och flera av dem såg landsmän som sköts och skadades när de försökte fly från saudiska myndigheterna.

”Fängelsecellen jag satt i var så smutsig att vissa blev allvarligt sjuka. Det var som en toalett”, säger Sadiq Ahmed, en tidigare lärare som åkte till Saudiarabien för fem år sedan för att jobba.

”Som om det inte var tillräckligt, blev vi rånade för våra ägodelar”, säger han till AP.

Uppskattningsvis 400 000 etiopiska invandrare har levt  i Saudiarabien de senaste åren. Saudiarabiens senaste våg av deportationer inleddes 11 november efter flera månaders varningar från regeringen.

LÄS OCKSÅ: Halv miljon etiopier slängs ut 

Etiopiens regering uppger att fler än 14 000 etiopier har deporterats sedan mitten av november och att 70 000 har återvänt frivilligt. Enligt Human Rights Watch är antalet 96 000 som lämnat Saudiarabien frivilligt eller efter tvång.

Enligt den Internationella Organisationen för Migration, IOM, kan antalet deporteringar öka kommande veckor. Samtidigt uppger Meles Alem, talesperson för etiopiska utrikesdepartementet, att regeringen fortsätter att arbeta med saudiska tjänstemän för att alla etiopier ska komma hem säkert.