Frasen som studsat runt på Twitter är mycket träffande:

”För att beskriva Svenskt Näringsliv krävdes först hashtaggen #vadfanfårjag. Nu är det dags för uppföljaren #vadfanärlas?.

Just så är det ju. Först fick Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling avgå sedan han i tv undrat över ”vad fan” han får för skattepengarna när han avslöjades med att undanhålla skatt.

Och Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne följer nu upp med att visa en häpnadsväckande okunskap om las, lagen om anställningsskydd, i en intervju i DN. Eller om det nu handlar om att hon medvetet ger en felaktig beskrivning av Las med förhoppningen att ingen kontrollerar det hon säger.

I intervjun vill Carola Lemne försämra anställningstryggheten. Ett företag, påstår hon, kan inte ställa om sin produktion på grund av lagen, till exempel om företaget vill omvandla verksamheten där de behöver 20 ingenjörer i stället för 200 arbetare.

Men det kan företaget visst göra.

Just sådana omställningar i produktionen är skolexempel på när lagen om anställningsskydd fungerar. Att bejaka strukturomvandlingen har alltid varit en integrerad del av turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd. Att lätt kunna delta i strukturomvandlingen har varit en uttalad målsättning för att skapa högre tillväxt och bejaka Sveriges utveckling mot kunskapsnation.

I en omfattande genomgång konstaterar TCO:s samhällspolitiske chef Samuel Engblom att de svenska reglerna dessutom värnar omställningar betydligt mer än i många andra länder.

Juseks samhällspolitiska chef Daniel Lind hänvisar till en gemensam rapport som Svenskt Näringsliv och PTK gav ut tillsammans 2011 och som visar att företag och arbetstagare kommit överens i 94 procent av fallen när anställda har behövt sägas upp. För småföretagen var andelen 100 procent.

Turordningsreglerna har aldrig varit ett hinder för något företag som vill ställa om produktionen.

Så varför säger Carola Lemne tvärtom?

I och för sig är det inget underligt att arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv ansluter sig till Moderaternas och Centerpartiets linje att försämra anställningstryggheten. Ju större otrygghet för de anställda, desto lättare är det för arbetsgivaren att hålla nere lönerna.

För det är ju lönerna allting handlar om.

Men man bör kunna kräva att organisationens högste ledare, ordförande Carola Lemne, ändå håller sig till fakta när hon pratar om den lag hon vill få bort.

Varken politiker eller parterna kan fatta några vettiga beslut så länge utspelen från arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv på sin höjd kan sammanfattas i hashtaggen #vadpratarviom?