Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) anser att företagets vd inte är lämplig att bedriva verksamheten, då personen har haft en relation till en man med allvarlig kriminell bakgrund, som också varit anställd i företaget, skriver Göteborgs-Posten.

Den mannen dömdes 2007 till fängelse i fyra år för att ha tillskansat sig 34 miljoner från Försäkringskassan, där han då jobbade. Mannen har enligt Ivo fått förhandla och fatta beslut för assistansbolagets räkning, men enligt bolaget har mannen inte haft något sådant inflytande. Andra dömda personer har också varit inblandade i företaget.

Enligt Ivos utredning är det vd:ns relation med mannen, och hans kriminella förflutna, som gör det olämpligt för företaget att bedriva assistansverksamhet.

Andra utredda personer bedöms inte heller vara lämpliga, och Ivo hävdar att en företrädare för företaget är falsk.

Assistansbolaget erbjuder personlig assistans till privatpersoner i flera kommuner i Sverige och har mellan 150 och 200 anställda.

Företaget uppger att Ivos uppgifter är fel och har överklagat beslutet. Om Ivos beslut kvarstår ska verksamheten vara avslutad den 10 januari.