Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

”Mot bakgrund av den pressade situationen som partiet befinner sig i och sakens karaktär är Giske och jag eniga om att han befrias från jobbet som vice ordförande på obestämd tid”, säger Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre i ett pressmeddelande.

Trond Giske skriver på Facebook att han anser att det blev omöjligt att utföra uppdraget som vice ordförande på ett bra sätt. Samtidigt går han till storms mot ”falska påståenden som läckts till medier”. Men hans partiledare säger att han tror på vittnesmålen.

– Jag har förståelse för att Giske har behov av att säga ifrån om hur han upplever situationen, han kan kommentera det han vill, det är hans rätt, men ingen av de anmälningar jag har fått är grundlösa, säger Støre i en intervju med NRK.

En intern rapport som VG tagit del av pekar bland annat på ”en extremt dålig arbetsmiljö”, bristande respekt och ett ledarskap byggt på rädsla som drabbar kvinnor mer än män. Rapporten är framtagen av fackföreningen som organiserar Arbeiderpartiets ledamöter i stortinget.

”Det uppfattas som mycket frustrerande eller kanske nästan skrämmande att det inte finns någon att gå till när problem uppstår”, säger rapporten.

Trond Giske har pekats ut av flera kvinnor inom Arbeiderpartiet, Norges motsvarighet till Socialdemokraterna. Exakt vad som har hänt är oklart, men partiledaren har bekräftat i en intervju att flera kvinnor berättat att Giske tidigare utsatt dem för ”obehagligheter av sexuell karaktär”. Giske har erkänt att han betett sig opassande och beklagat att personer upplevt hans beteende som obehagligt.

Trond Giske har varit sjukskriven sedan den 22 december men signalerar att han vill tillbaka till politiken och vill återfå förtroendet.

Under tisdagen träffas partiledningen för att diskutera situationen.