Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Medborgarlön i Finland

I Finland inleddes 2017 med försök med medborgarlön, eller så kallad basinkomst. Men även i Nederländerna och Italien är medborgarlöner nu verklighet. Och i Kanada bestämde flera städer att de skulle prova basinkomst under året för att minska arbetslösheten.

Facket fick nobben till Iran

Facket nobbades att följa med till Iran på Sveriges exportresa i början av året. Men efter Arbetet Globals artiklar fick IF Metall en inbjudan från regeringen och tidigare IF Metall-basen Stefan Löfven.

Väl på plats slöt svenska företag miljardkontrakt med Iran.

USA fick ny president

Donald Trump svors in som USA:s 45:e president 20 januari. Då hade hans attacker mot etablerade medier pågått under lång tid. Men under året fortsatte han att förolämpa CNN, Washington Post, New York Times med flera.

Linda Flood: Föraktet mot journalister inget nytt

Global

Den enda nyhetskanalen som Donald Trump verkade ha ett gott öga till då var Fox News som ägs av det kontroversiella Rupert Murdoch-kontrollerade bolaget News Corporation.

Turkiet tystar anställda

I Turkiet har yttrandefriheten inskränkts efter statskuppen 2016. Statligt anställda blev av med sina jobb och fackligt aktiva hotas. Bland alla negativa nyheter kom åtminstone en som bjöd på något positivt.

Turkiet kräver lösenord av familjer

Global

För året fortsatte i moll i Turkiet. Under hösten kunde Arbetet Global avslöja att statligt anställda var tvungna att ange sina lösenord till mejl och konton i sociala medier. De krävdes även på sina familjemedlemmars lösenord.

Förare utnyttjas

Svenskägda företaget Brinkman Trans-Holland som levererar varor till Ikea visade sig ha utnyttjat förare från Moldavien och Polen. Under året har protester ägt rum, utanför Ikea-varuhus, mot lönedumpningen.

Biståndet väcker frågor

Så påverkar storföretagen biståndet

Global

Hur mycket pengar lägger Sverige egentligen på bistånd? Mer eller mindre än tidigare? Och vem får mest fördel av pengarna? Debatten om biståndet lär fortgå. Under våren gjorde Arbetet Global en granskning tillsammans med tidningen Omvärlden om just detta.

Väljare svek högerpopulist

Det har varit dussintals viktiga politiska val i världen i år. I Nederländerna gick det sämre än väntat för högerpopulisten Geert Wilders men han lyckades ändå samla fler röster än vid förra valet och fick totalt 19 platser i parlamentet.

Brexit tog fart

29 mars inleddes formellt brexit-förhandlingarna mellan EU och Storbritannien. Och nu, efter många turer står det klart att skilsmässan sker i mars 2019 till en kostnad om 500 miljarder kronor.

Stora oroligheter i Kambodja

Misären pressar arbetarnas löner i Kambodja

Global

Bland annat vill regimen göra löneprotester straffbart

och kritiker ska tystas med nya lagar.

Dessutom pågår försök att tysta både inhemska och utländska medier i landet.

I våras åkte vi dit och skildrade textilarbetarnas vardag. Vi mötte H&M-arbetare som lever i misär och knappt får lön till mat och husrum.

Frankrike fick ny president

Efter många turer stod Emmanuel Macron som segrare i det franska presidentvalet. Resultatet möttes av både oro och lättnad. Och efter hans tillträde har de franska facken varit starkt kritiska till hans arbetsmarknadsreform.

Med risk för livet

De tio värsta länderna för facket

Global

Att vara fackligt aktiv är på många håll förenat med hot och trakasserier. Under sommaren mördades sex fackligt aktiva i Colombia.

Enligt en ny rapport ökar dessutom våldet mot fackliga i världen. Här är listan på värsta länderna.

Upplopp i Venezuela

I Venezuela har det varit djup politisk kris under 2017. Men landet befinner sig också i en ekonomisk kris, vilket enligt oppositionen menar är regimens fel.

Venezuela: Demokratin står på spel

Venezuela

Global

Regeringen lyfter fram det låga oljepriset och anklagar oppositionen för att destabilisera ekonomin. Demokratin står på spel och hundratals har dött under våldsamma protester.

Ny ledare för Sydafrikas maktparti

I Sydafrika har president Jacob Zuma klarat sig genom flera misstroendeomröstningar. Men tilliten för honom förblev sargad efter alltför många korruptionsskandaler.

Vid ANC-kongressen i mitten av december, det parti som han företräder, utsågs vicepresident Cyril Ramaphosa till ny ledare. Nästa val i landet är 2019 och det ska mycket till för att inte ANC ska behålla sin makt.

Fackligt krig utan slut i Sydafrika

Sydafrika

Global

Men politiken är korrumperad och har dessutom starka band till landets största fack. I år besökte vi Marikana där arbetare fortfarande hotas för att de är med i ”fel” fackförbund.

Svåra regnoväder i Asien

Klimatet har stått högt upp på nyhetsagendan, särskilt efter USA:s beslut att lämna Parisavtalet. I slutet av sommaren drabbades USA, Karibien, Indien och Sydostasien av svåra regnkatastrofer.

Yttrandefriheten inskränks

På Filippinerna pågår också försök att tysta medier, liksom inskränka på yttrandefriheten. President Rodrigo Duterte för ett krig mot knarket och drogkarteller och har i princip fritt spelrum där det visat sig att oskyldiga drabbats.

Motvind för Global deal

Trots motvind – Löfven försvarar Global deal

Global

Samtidigt som FN kämpar med sina 17 mål för en bättre värld genom projektet Agenda 2030, har statsminister Stefan Löfven (S) försökt övertyga fack och företag om sitt prestigeprojekt Global deal. Det har dock inte gått så bra som han hoppats och svenska företag ger initiativet nobben.

Fler hungriga i världen

Fattigdomen minskar globalt men senaste rapporterna visar samtidigt att fler människor går hungriga.

Merkel kvar vid makten

Det tyska valet slutade med seger för förbundskansler Angela Merkel, som nu suttit på sin post sedan 2005. Men det gick sämre för hennes CDU än vid tidigare val och resten av hösten har ägnats åt regeringsförhandlingar med Socialdemokraterna, SPD.

Enat EU om utstationering

EU-utskott sa ja till utstationerings­förslag

Global

Efter år av förhandlingar lyckades EU-parlamentet till slut enas om ett förslag till ett nytt utstationeringsdirektiv. Men innan ett reviderat direktiv blir verklighet måste EU-rådet säga ja till det.

Löneprotester på McDonalds

Anställda på McDonalds har fått nog av låga löner. I USA, Tyskland och Storbritannien sprider sig protesterna mot snabbmatsjättens arbetsvillkor och avtal.

Politisk kris i Katalonien

Krisande Katalonien röstade för självständighet, men endast 40 procent av alla röstberättigade gick till valurnorna. Valet underkändes av regeringen i Madrid som dessutom ogiltigförklarade Kataloniens regionstyre. Katalanska politiker riskerar åtal och flera flydde till Bryssel i väntan på nyvalet som var 21 december.

Sociala frågor på agendan

I november arrangerade statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ett socialt toppmöte i Göteborg. Från och med nu ska EU fokusera mer på sociala frågor och har länderna har gemensamt undertecknat den så kallade sociala pelaren.

Zimbabwe avsatte sin ledare

Mnangagwa tillbaka till Zimbabwe

Global

I 30 år satt Robert Mugabe vid makten i Zimbabwe och styrde landet med järnhand. Mugabes politik har fått omfattande kritik i omvärlden för att ha omvandlat Zimbabwe från en relativt välfungerande ekonomi till ett av världens fattigaste länder.

Efter en riksrättsprocess mot honom meddelade han sin avgång och efterträddes av tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa.

Bistånd påverkar kvinnors hälsa

USA:s munkavleregel (Global Gag Rule) infördes på nytt av Donald Trump i år. Regeln innebär att familjeplaneringsorganisationer som tar emot amerikanskt bistånd inte får informera om eller hjälpa till med abort.

Kvinnors hälsa hotas när Trump stryper bistånd

Global

Det får inte heller informera om eller dela ut preventivmedel. Om så sker blir de av med biståndet. Arbetet Global besökte Uganda och en kvinnoklinik som påverkas av republikanernas politik.

Kaos efter val i Honduras

Valet i Honduras slutade också med oroligheter och ett dussintal döda. EU:s valobservatörer underkände valet men tre veckor efter valet blev det klart att sittande presidenten Juan Orlando Hernández stod som segrare.

Hernández ställde upp trots att grundlagen förbjuder att en president väljs om. Hans konservativa parti hävdar dock att den regeln har satts ur spel efter en dom i högsta domstolen 2015.