Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

De tre separatistpartierna får sammanlagt 70 av 135 mandat och en majoritet i det katalanska parlamentet, visar resultatet i torsdagens nyval, där valdeltagandet blev mycket högt, nära 82 procent.

Det är en käftsmäll för centralmakten i Madrid. När den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont förklarade segern och talade till folket passade han på att ge en känga till Rajoy.

– Kataloniens folk följer inte artikel 155. Därför, när departementen öppnar i morgon, måste artikel 155 avbrytas och fångarna släppas. Fångarna måste återvända och fortsätta med det viktiga: Att utforma politiken. Du måste bedriva politik, herr Rajoy, säger han, enligt El País.

Puigdemont, ledare för den största separatistkoalitionen Junts per Catalunya, befinner sig i landsflykt i Belgien, för att undvika att gripas efter den olovliga folkomröstningen som i oktober gav en rungande seger för självständighetssidan.

En annan fråga är hur det katalanska parlamentet ska bemannas när sju av separatistlägrets folkvalda representanter antingen är fängslade eller befinner sig i landsflykt.

Gruppen kan försöka nå en uppgörelse med Spanien om att anklagelserna mot dem ska strykas om de lovar att inte utropa ensidig självständighet, men en sådan lösning riskerar att splittra separatistpartierna och därmed hindra att de kan bilda en majoritet i parlamentet.

De anklagade politikerna har också möjlighet att avsäga sig platserna i parlamentet och låta dem gå till näste person på partiernas listor.

TT

 

Katalonien

Autonom region i nordöstra Spanien. Sedan slutet av oktober styrd (tillfälligt) av centralregeringen i Madrid med stöd av artikel 155 i den spanska författningen.

Invånare: 7,5 miljoner (Spaniens näst folkrikaste region).

Huvudstad: Barcelona.

Består av fyra provinser: Barcelona, Girona, Tarragona och Lleida.

Officiella språk: Katalanska, spanska och araneiska (en dialekt av occitanskan).

Ekonomi: Katalonien står för ungefär en femtedel av Spaniens BNP. Regionens BNP per capita är den fjärde högsta bland Spaniens 17 autonoma regioner och motsvarar ungefär 60 procent av Sveriges BNP per capita.

Katalonien har den sjunde lägsta arbetslösheten av regionerna, 13,2 procent. För personer i åldern 16—25 år är den 30,5 procent. Hushållens disponibla inkomst är på en delad tredjeplats av regionerna.

Källa: Spaniens statistikmyndighet INE