Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Det hävdar organisationen Läkare utan gränser (MSF), som intervjuat överlevande som flytt till Bangladesh. Siffran är markant högre än de 400 dödsoffer som myndigheterna i Burma lagt fram. rapporterar BBC.

”Vad de berättade för oss var chockerande, både att så många av dem rapporterade att en familjemedlem dödats, och på det sätt de uppges ha dödats eller skadats”, säger Sidney Wong, läkare och medicinsk ansvarig för MSF, i ett pressmeddelande.

Den vanligaste dödsorsaken var enligt organisationen skottskador, som stod för 69 procent av de våldsrelaterade dödsfallen. Näst vanligast var att människor bränts ihjäl, enligt kartläggningen.

”Vi hörde rapporter om hela familjer som utplånats efter att ha fångats och bränts inne i sina egna hem”, säger Sidney Wong.

Sedan oroligheterna började har över 647 000 rohingyer flytt från Burma till Bangladesh. Organisationen uttrycker stark oro för situationen för de som är kvar i Rakhine.

”Än i dag fortsätter människor att fly från Myanmar (Burma) till Bangladesh och de som lyckas ta sig över gränsen rapporterar att de har utsatts för våld de senaste veckorna”, säger Sidney Wong.

 

Minoritetsbefolkningen rohingya

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer. Sedan dess har över 647 000 rohingyer flytt från Burma till Bangladesh och FN har kallat Burmas militärinsats för ”ett skolboksexempel på etnisk rensning”.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders