”Hej, jag vill ha ett jobb”. Året var 1983 och det var bara att gå in på Arbetsförmedlingen i Nynäshamn så var saken fixad.

Mats Lundgren som då var 19 år och hade en verkstadsteknisk utbildning i bagaget fick frågan om han kunde tänka sig att jobba som bageriarbetare.

”Född och uppvuxen i Nynäs” kände han väl till det lilla bageriet nära pendeltågsstationen Nynäsgård, en timme från Stockholm.

Första året jobbade han i produktionen. Andra året körde han en liten brödbil – med föräldrar som jobbade på trafikskola hade körkortet varit enkelt fixat – och levererade till butiker.

Men när bageriet sedan såldes och det skulle ingå försäljning i jobbet slutade han. Pappersarbete – ”äh, vad fasen, det är väl inget roligt”.

I stället blev det några år som bland annat fartygsreparatör innan han i början av 1990-talet åter gick ner till det som nu heter Nynäsbageriet och ”fick börja på måndag”.

Inne i bageriet, som nu är utbyggt och har tre linjer, står stora bunkar med saffransdeg.

När degen jäst klart läggs den upp på stora bakbord och skyfflas upp på bandet.

– Det är bara den här degen som vi lägger upp manuellt, den är så lös, säger Mats Lundgren och fyller på med ett rejält lass.

Därefter plattas degen ut och löper under en stans som tar ut en snurrad form, en metod som mer liknar pepparkaksbak.

– När jag började snurrade vi för hand, berättar han och hoppar sedan vant in en stund i nästa station, där russin trycks in i bullarna för hand, två och två åt gången, det enda momentet som maskinerna ännu inte klarar av.

Därefter fortsätter lussekatterna – hittills i år 500 000 stycken – sin resa mot packningen. Maskinen som välter ner stora sjok av lussekatter inför jäsningen gnisslar.

– Vi får smörja upp den där, säger Mats Lundgren, som sedan slutet av 1990-talet jobbat som förman, en mellanhand mellan produktionschefen och de bagerianställda.

Han blev tillfrågad och ”då blev det så att jag fick det”, säger han men tror att han hade jobbat kvar ändå, i produktionen.

Varför det blivit bageri i hittills sammanlagt 28 år handlar helt enkelt om att han hamnade på en bra arbetsplats: ”jäkligt bra folk” och ”mycket bra och rättvis chef”, säger han.

Fram till veckan före lucia ska ytterligare 250 000–300 000 lussekatter bakas för att hamna ute i butikernas frysdiskar. Sedan tar limporna över bandet.

En arbetsdag med Mats Lundgren

05.00 Börjar jobba

Börjar jobba. Kollar mejl. Ser om något måste styras om i produktionen.

06.00 Kollar tunnelugnar och jäsbanor

Kollar tunnelugnar och jäsbanor. Tar fram russin, stansar.

07.00 Lussekattsmaskinen i gång

Lussekattsmaskinen går igång.

07.30 Går runt och kontrollerar

Går runt och kontrollerar så att allt fungerar. Hoppar in om det behövs.

09.00 Stämmer av

Stämmer av om gårdagen med produktionschefen som börjar nu.

09.30-10.00 Äter lunch

Äter lunch.

10.00 Fortsätter hålla koll

Fortsätter hålla koll på produktionen.

11.30 Blandar degar

Blandar degar.

14.00 Slutar

Slutar för dagen.

Om Mats Lundgren

Ålder: 54 år

Lön: 150 kronor i timmen för alla bagare på Nynäsbageriet (drygt 25 000 i månaden). Mats Lundgren har tillägg som förman och landar på 28 000 kronor.

Bäst med jobbet: Ganska omväxlande och ”jäkligt bra folk”.

Sämst med jobbet: Ibland kan det vara jättestressigt. Förra veckan tankade de in fel mjöl i en silo. Kunde ha blivit väldigt tokigt om han inte upptäckt det.

Om bageriarbetare

Antal anställda bagare och konditorer: Omkring 6 500. Inkluderar även säljande distributörer och brödutkörare.

Snittlön: Cirka 26 200 kronor i genomsnitt utan ob-tillägg.

Fackförbund: Livs

Utbildning: Gymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram.

Framtidsutsikter: Goda det närmaste året. Runt om i landet råder balans eller liten konkurrens om jobben, utom i Värmland där konkurrensen är hård.

Källa: Arbetsförmedlingen