Vid konferensen, som hölls  i april 2015, deltog fackliga företrädare för renhållningsarbetare från Sverige, Norge, Danmark och Finland, totalt omkring 80 personer. De svenska deltagarna kom från Transport.
Enligt den fackliga nättidningen frifagbevegelse.no utsattes två servitriser, varav en inte hade fyllt 18 år, för verbala trakasserier under en middag i anslutning till konferensen. Detta följdes av att servitriserna utsattes för nypningar och tafsande.
– Jag blev förbannad, säger Ole Einar Adamsröd, förbundssekreterare i Norsk Transportarbeiderforbund, som arrangerade konferensen. Jag fick tag i en mikrofon, förklarade vad som hade hänt och sa åt alla att lämna lokalen.

Poul-Henrik Remmer, hotelldirektör vid Scandic Ishavshotel i Tromsö, och restaurangchefen Thomas Fridtjofsen bekräftar händelsen för frifagbevegelse.no.
– Det var första gången jag såg en av mina anställda gråta, så illa var det, säger Thomas Fridtjofsen till frifagbevegelse.no.
När Arbetet ringer Ole Einar Adamsröd har två och ett halvt år gått sedan den avbrutna middagen. På Arbetets fråga om deltagare från svenska Transport deltog i trakasserierna har han svårt att ge ett bestämt svar, även om hans minnesbild är att svenskarna inte gjorde sig skyldiga till trakasserier.
– Jag försökte klara ut direkt på platsen vem som hade gjort vad. Men ingen ville säga vem eller vilka som var skyldiga. Då måste alla ta ansvar.

När konferensen återupptogs dagen efter tog Ole Einar Adamsröd upp händelsen på nytt. Blommor och ursäkter skickades till restaurangen. Däremot fick det inträffade inget rättsligt efterspel.

Händelseförloppet bekräftas av en konferensdeltagare från svenska Transport. Enligt denne satt den svenska delegationen ett par bord bort från den plats där servitriserna antastades. Därför uppfattade han inte exakt vad som hände förrän middagen plötsligt avbröts. Han berättar att Ole Einar Adamsröd var högröd i ansiktet av ilska när han inledde nästa dag av konferensen med att ta upp det som hänt.