I dag finns cirka 1 500 dollarmiljardärer  i hela världen. Rikast av dem alla är grundaren av internetjätten Amazon Jeff Bezos, vars förmögenhet beräknas uppgå till drygt 100 miljarder dollar (nästan 900 miljarder kronor).

Miljonärernas antal slår också rekord. Enligt en ny rapport från konsultbolaget Capgemini fanns det förra året hela 16,5 miljoner dollarmiljonärer (personer som har mer än 9 miljoner kronor) i världen, vilket innebär en ökning på över 50 procent inom loppet av sex år. 116 000 av dessa lever i Sverige.

Här är världens fem rikaste

Marknaden för lyxvaror som kläder, klockor, väskor och smycken har växt med 6 procent om året sedan mitten på 1990-talet, enligt Bain & Company som årligen tar pulsen på den globala lyxmarknaden.

Samtidigt som lyxkommersen går för fullt verkar delar av miljardärkåren dra åt andra hållet. Sedan finanskrisen har det kommit en strid ström av upprop och utspel från några av de allra rikaste i världen. Deras krav har varit högre skatter.

LÄS OCKSÅ: Ojämlikheten minskar i världen – men ökar i Sverige

Senast i raden är den amerikanska miljardären Tom Steyer som reagerat kraftigt på republikanernas förslag om stora skattesänkningar. Enligt honom finns det i denna stund bara en enda rimlig ställning att ta: ”Jag är miljardär, snälla höj mina skatter”.

Arbetets sammanställning visar att dessa utspel inte heller är ett rent amerikanskt fenomen, liknande initiativ har tagits i Tyskland, Frankrike och Italien.

Maj 2009: Ett tiotals tyska miljonärer lanserar uppropet ”Förmögna för en förmögenhetsskatt” (Vermögende für eine Vermögensabgabe), där de kräver att en skatt införs för personer med förmögenheter över en halv miljon euro (4,5 mkr).

December 2010: Gruppen Patriotic Millionaires bildas för att kampanja mot en förlängning av president George W Bushs stora skattesänkningar. Gruppen är fortfarande aktiv och driver krav på högre skatt för höginkomsttagare.

14 augusti 2011: Finansmannen och miljardären Warren Buffett skriver i en debattartikel i New York
Times, att han betalar en lägre genomsnittlig skattesats än hans sekreterare och argumenterar för högre skatter för höginkomsttagare.

23 augusti 2011: Ett upprop startas bland Frankrikes mest förmögna kretsar – däribland den nyligen bortgångna ägaren av L’Oréal, Liliane Bettencourt – med krav på ett särskilt bidrag från landets rikaste skattebetalare för att lösa problemen med statsbudgeten.

Augusti 2011: I en intervju i italienska La Repubblica säger dåvarande Ferrarichefen, Luca di Montezemolo, att han och andra rika italienare borde betala högre skatter.

Mars 2016: 50 miljonärer i delstaten New York skriver ett öppet brev till guvernören Andrew Cuomo och andra delstatspolitiker där de kräver högre skatt på höginkomsttagare för att finansiera åtgärder som dämpar inkomstklyftorna.

5 Oktober 2017: Miljardären Tom Steyer skriver en debattartikel i Los Angeles Times under rubriken ”Jag är en miljardär, snälla höj mina skatter”, där han argumenterar mot republikanernas och president Donald Trumps föreslagna skattesänkningar.