Egentligen vill jag inte gilla ”Solsidan”, TV4:s långkörare om familjerna på Stockholms gräddhylla. I över sju år och fem säsonger har vi kunnat följa livet hos några av de som dragit vinstlotten i dagens Sverige där utjämningssystemen har förändrats från grunden. De rikaste har gynnast allra mest och Sverige har blivit till ett av de länder med snabbast växande inkomstklyftor. Tjosan! Jättekul!

Men det gör jag, gillar serien alltså.

Filmversionen som hade premiär den första december är en skickligt förlängd version av tv-avsnitten.

Det är faktiskt mer av ett familjedrama än en komedi.

I öppningsscenen har det superrika paret Mickan (Josephine Bornebusch) och Fredde Schiller (Johan Rehborg) bjudit in de mer medelklassiga vännerna Anna Svensson (Mia Skäringer) och Alexander Löfström (Felix Herngren) till ett glittrigt julfirande i deras snökanonspudrade jättevilla med sjöutsikt.

Det som har gjort ”Solsidan” till en sådan publiksuccé är framför allt den lättsmälta samhällssatiren och de småskruvade karaktärerna som även de som bor på samhällets skuggsida kan skratta åt.

Jonna Sima

Situationen är som gjord för att dokumenteras på Instagram och hysta in lajksen.

Men Anna Svenssons har en nyhet som får heteroparsidyllen att skaka.

I filmen får vi stifta bekantskap med två nya karaktärer.

Henrik Schyffert spelar en 40-plusman som lämnat finansbranschen för ett liv som extremsportare på heltid. Alla charmas av hans spjuveraktiga pojkaktighet. Vem Frida Hallgrens ”Bella” är känns mer oklart. Hon säljer tandproteser och lever i en destruktiv relation. Ärligt talat verkar hon vara en ganska tråkig typ.

Det som har gjort Solsidan till en sådan publiksuccé är framför allt den lättsmälta samhällssatiren och karaktärernas relationer som även de som bor på samhällets skuggsida kan skratta åt.

Men genomgående är de kvinnliga karaktärerna lite färglösare och ensidiga jämfört med de manliga.

En av höstens mest hyllade komiker, Henrik Dorsin – som briljerar i humorgruppen Grotescos nya följetång i SVT – får som den fyrkantiga grannen Ove Sundberg spela upp hela sitt komiska register i ”Solsidan”. Med Henrik Dorsins briljans lyckas han lyfta Oves och hans lika knasiga fru Annette Sundbergs (Malin Cederbladh) ofrivillig barnlöshet, som 250 000 svenskar söker vård för varje år, till svart humor och samhällssatir.

Ett ödmjukt förslag till ”Solsidans” skapare, bröderna Herngren, är att de tar och närstuderar Grotesco-avsnittet ”Ladies night – ett psykologiskt drama”, som handlar om den manliga fixeringen i humorbranschen.

Jonna Sima

Josephine Bornebush och Mia Skäringer är ju två av landets främsta komedienner, och visst är deras karaktärer också absurda och slagfärdiga i ”Solsidan”, men de blir framför allt stereotypa ”brudar”. Bornebuschs Mickan är en statusfixerad hemmafru, och Skäringers Anna en gnällig bitterfitta (som hon till och med beskriver sig själv i filmen).

Att de är så pass endimensionella är synd, inte bara ur ett feministiskt perspektiv utan för att vi som publik troligtvis berövas chansen till en massa goa skratt.

Ett ödmjukt förslag till ”Solsidans” skapare, bröderna Herngren, är att de tar och närstuderar Grotesco-avsnittet ”Ladies night – ett psykologiskt drama”, som handlar om den manliga fixeringen i humorbranschen. Och ett inte lika ödmjukt krav: bjud in kvinnliga manusförfattare till den redan självskrivna uppföljaren.

Film

Solsidan

Skådespelare: Felix Herngren, Mia Skäringer,Josephine Bornebusch, Johan Rheborg, Henrik Dorsin, Malin Cederbladh, Frida Hallgren, Henrik Schyffert, Sven Wollter.

Regi: Felix Herngren, Måns Herngren

Manus: Jesper Harrie