Jag blev fotograf när jag var 19 år och på den tiden fanns bara en handfull kvinnliga pressfotografer. Vi tjejer fick vara tuffa och starka för att inte knäckas av den manliga jargongen, vi var villebråd som skulle brytas ner.

De kände sig hotade och burrade upp sina kroppar och testosteronet ångade ur näsborrarna, som tjurar.

För att slippa de jobbiga tidnings-redaktionerna flyttade jag till Stockholm och blev frilansare. Ett uppdrag kommer jag så väl ihåg.

Det är tidigt nittiotal och jag var en fena på att fotografera näringslivets toppar. Det var en av Sveriges största banker.

Huvudkontoret var intakt sedan över 100 år tillbaka. Dova färger, träväggar och dyr konst på väggarna. På varje hissplan stod alltid en manlig artig värd i kostym och tog emot.

I en direktionsvåning i Stockholms innerstad 1999. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Med en kaffe serverat i tunt porslin väntade jag på bankdirektören som jag skulle fotografera.

Till slut kommer han, i sällskap med sin manliga välkammade sekreterare.

Att fotografera män med makt är att under en kort tid ta deras makt ifrån dem. De har ingen kontroll över hur bilden kommer se ut och nervositeten över det gör att de blir extra fräcka.

Den uppburna bankmannen pratade oavbrutet och hans sekreterare ställde frågor om hur jag kunde vara en riktig fotograf.

För att stå ut blev jag duktig på att ta dessa direktörers bilder fort, så fort så att jag sedan kunde springa därifrån.

På väg ner i hissen kan inte bankdirektören hålla sig längre. Han ger mig komplimanger för min kropp.

Kommenterar mitt utseende på ett sexistiskt sätt. Hans sekreterare ler lismande och stirrar på mig.

Vi står på en kvadratmeter. Det är trångt och deras dyra rakvatten tränger undan syret i hissen.

Resan ner till markplanet  tar 20 sekunder, men på den korta tiden tog direktören tillfället i akt att trycka ner mig. Den välkammade sekreteraren stod som en medbrottsling jämte honom. Det var vardagsmat för dem att tilltala kvinnor på detta sätt.

Som min revansch tog jag hädanefter i smyg alltid självporträtt i de dyra kontoren. Med knuten näve och ordet fuck you på mina läppar.

#metoo #exponeringochskärpa