I omgångar har flera medier rapporterat om mutanklagelserna mot Saab och affärsmannen Moses Mayekiso. På torsdagen avslöjade Svenska Dagbladet att det finns ett förlikningsavtal mellan parterna från maj 2015.

Moses Mayekiso fick under affärens gång med Gripen flera konsultuppdrag från Saab. Dessa konsultuppdrag undertecknades år 2000.

Moses Mayekiso var en av Sydafrikas mest kända fackföreningsledare 1987-1993, då som generalsekreterare i det sydafrikanska metallfacket Mumsa. Saab anlitade honom för hans nära kontakter med fackföreningsvärlden och den sydafrikanska regeringen.

Men enligt Moses Mayekiso fick han inte utbetalt den summa som var överenskommen vid millenieskiftet och krävde därför mer pengar av Saab för två år sedan.

Det mynnade ut i en konflikt som ledde fram till förlikningsavtalet om 600 000 kronor.

Sydafrikas vicepresident Jacob Zuma fick provsitta en JAS 39 Gripen vid sitt besök på SAAB i Linköping 2003.

Moses Mayekiso hade under lång tid också nära kontakter med Metall – som numera heter IF Metall – i Sverige.

– Under 1980-talet hade vi kontakter med honom under apartheidtiden. Han var en av de få fackliga politiska ledarna som kunde resa och var vår länk in för att kunna bygga upp ett demokratiskt samhälle i landet. Men efter valet 1994 så upphörde våra kontakter, säger förbundets pressombudsman Daniel Hermansson,

Efter artiklarna i Svenska Dagbladet har organisationen Svenska freds valt att polisanmäla Saab för mutbrott. På torsdagen, 30 november, lämnade Svenska freds in en anmälan till Polismyndigheten i Stockholm, med kopia till chefsåklagare Kim Andrews vid Riksenheten mot korruption.