Sedan början av november har arbetare vid guldgruvan Media Luna i den mexikanska delstaten Guerrero strejkat.

För drygt en vecka sedan, lördag den 18 november, attackerades en grupp arbetare utanför gruvan när män i ett flertal bilar öppnade eld och sköt mot folkmassan.

Två bröder dog under skottlossningen, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Vad som egentligen orsakade attacken är oklart, ord står mot ord. De strejkande arbetarna skyller på deras fackförbund CTM (Confederación de trabajadores de Mexico) som de anser står alltför nära regeringen liksom kanadensiska bolaget Torex, som äger gruvan.

Många gruvarbetare har försökt lämna CTM för att gå med i det mer självständiga fackförbundet Los Mineros.

Myndigheterna menar å sin sida att attacken var en uppgörelse mellan två militanta grupper och inte hade något att göra med strejken.

Men arbetarna som attackerades berättar att de var obeväpnade för tidningen The Globe and Mail.

Attacken har skapat debatt i de pågående Naftaförhandlingarna mellan Kanada, USA och Mexiko.

Just nu är länderna inne på sin femte förhandlingsrunda på plats i Mexico City och förhoppningen är att vara klara under första kvartalet nästa år, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

LÄS MER: Löner knäckfråga i Naftaförhandlingar

Det 23 år gamla frihandelsavtalet ska förhandlas om. Företrädare från den amerikanska och kanadensiska delegationen har påpekat att Mexiko medvetet håller nere lönerna för att gynna exporten från det egna landet.

Samtidigt anklagas amerikanska och kanadensiska företag för att dra nytta av Nafta-avtalet genom Mexikos dåliga arbetsvillkor och löner.

Enligt The Globe and Mail som har talat med Jerry Dias, ledare för Uniform, Kanadas största fack inom privat sektor, kommer Kanada inte skriva under ett omförhandlat avtal såvida inte Mexiko tillåter flera fackförbund på arbetsplatser.

Just nu favoriseras oftast ett fackförbund på förhand på företag i landet.

USA:s president Donald Trump menar att Nafta missgynnar USA och har kallat det för ”det värsta handelsavtalet genom tiderna”.