Av Christoffer Collins nästan 1,4 miljoner följare på Instagram finns ungefär 95 procent utomlands. 

ARBETET INSTAGRAMMAR MED Christoffer Collin. Han är lite trött. Christoffer Collins sju veckor gamle son har fått sin första förkylning.

Sonen har också demonstrerat en sådan där kaskadkräkning som bara spädbarn klarar av.

– Ja, jag blev lite fascinerad faktiskt. Så lite kropp, så mycket kräka.

Vi ses vid Flatensjön i södra Stockholm. Trots att han bara bott drygt halvåret i området känner han till stigar, träd och vattendrag som få infödda någonsin sett.

Det finns inget annat som ger den här själsron, som att vara ute

Christoffer ”Wisslaren” Collin

På cykel tar han sig fram, fotar det som händer i naturen och lägger ut på Instagramkontot @wisslaren.

För den något äldre läsaren kan det te sig märkligt, men det är så han i dag försörjer sig. För den yngre eventuellt självklart.

Det började med ett sorgespel för sju år sedan. 7 november 2010 fick han ett telefonsamtal från sin mamma.

Hon berättade att Christoffers då 19-årige lillebror hade kört i diket. Han låg på akuten med allvarliga skallskador. Det skulle dröja två år innan brodern var sig lik igen. Men han kom tillbaka.

I boken Instagram Changed My Life (tillägnad lillebror Zebastian), som Christoffer nyligen gett ut berättar han hur han spelade brödernas favoritband Kent där i sjuksängen för sin bror vars ögon var slutna. Men läpparna började synka med i texterna, i låt efter låt.

Jag förstod att minnena fanns kvar och att Zebastian fanns där inne i allt det mörka kaoset som var hans hjärna, skriver han.

Hur avgörande var den olyckan för att du skulle våga byta liv?
– 100 procent. Eller i alla fall väldigt många av de procenten. Efter det som hände kom en stark orädsla. Som svensk, vad är det värsta som kan hända liksom? Vi har fortfarande starka sociala skyddsnät. Och funkar inte det här längre tar jag väl ett vanligt jobb.

Han har prövat flera. Efter olyckan åkte han till Thailand för att jobba med ett välgörenhetsprojekt.

– Jag har alltid uppskattat naturen, men aldrig fotat, säger Christoffer Collin.

Han tog tjänstledigt från det jobb han hade just då, som förpackningsarbetare på ett läkemedelsföretag, och kom närmare naturen. Han ville via bilder förmedla vad han kände.

– Det finns inget annat som ger den här själsron, som att vara ute. Jag har alltid uppskattat naturen, men aldrig fotat. Ingen i familjen heller, mamma jobbar inom vården och pappa med skötsel av kyrkogårdar. Men olyckan blev en trigger att uppskatta det som lever ännu mer.

Han blir uppsagd från läkemedelsfabriken där han packat varor. Ungefär samtidigt lanseras appen Instagram. Tajmingen är inte oviktig.

Christoffer inser att han inte kan spamma kompisar på Facebook med sina bilder. Han vänder sig till Instagram. Och han är inte ensam med motiv från naturen, men i början är det mer fokus på familj, mat och selfies.

Han hittar en genre. Han får låna pengar av en familjemedlem. Köper en systemkamera. Tycker att han ”leker fotograf”. Men det går över.

Han hamnar ofta på Instagrams ”popular page” där bilder med många gillare premieras. Han får så småningom mellan hundra och tusen nya följare per dag.

– Vi som fotade natur stod ut då. Sedan tror jag det fanns något exotiskt för någon som bor i till exempel New York, över den svenska naturen. Och så fotade jag mycket, jämt. Före jobbet, efter. Före fotbollen, efter.

Företag börjar höra av sig. Christoffer, som nu jobbar som kyrkogårdsvaktmästare säger upp sig själv. Han anar att något kan hända.

Han får inga pengar för de första jobben.

Det räcker med att rätt person eller rätt företag ser en av dina bilder. Så öppnar sig en helt ny dörr

Christoffer ”Wisslaren” Collin

Men han får resor betalda, mot att bolaget får använda antingen hans bilder eller hans konto.

– Jag tänker ”fasiken”. Hör företag av sig till mig borde det finnas en affärsverksamhet här.

Snart får han också pengar på kontot. Kommuner, regioner, turistorter världen över hör av sig. 95 procent av de närmare 1,4 miljoner följarna finns i andra länder än Sverige.

– Rent krasst köper kunden mitt flöde. Visst kan de själva använda sig av bilderna i sina egna kanaler, men vanligast är att jag nämner att jag är på en viss plats i mitt flöde. Så får de tillgång till mina följare.

Vi går tillbaka till elcykeln som han lämnat olåst. Efter fyra timmars sömn och med sjuk sambo och son vill han hemåt.

Sömnbristen, ”det är bara att vänja sig, det går ganska bra”. Oro verkar inte finnas som begrepp i Christoffers värld.

– Jag kan inte hålla på med Instagramkampanjer tills jag är 65. Och nu är konkurrensen stenhård. Men man vet aldrig vad som händer här. Det räcker med att rätt person eller rätt företag ser en av dina bilder. Så öppnar sig en helt ny dörr.

Fototips från @wisslaren

Hur får du bra skärpa och skuggor, hur undviker du motivkrockar, hur blir dina bilder fulla av liv? (Wisslarens tips finns i kommentarsfältet i inläggen).

Utsikt

Svenskt mörker

Maffiga byggnader

Barn i ständig rörelse

Motljus

Christopher Collin

Född: 1984 i Svartå.

Bor: Sedan cirka ett halvår i Skarpnäck, södra Stockholm.

Familj: Sambo, och sju veckor gammal son.

Kort cv: Målare, blästrare, kyrkogårdsvaktmästare, jobb på HVB-hem, förpackningsarbetare.

Lyssnar helst på: Novo Amor, just nu.

Om namnet @wisslaren: Från favoritbandet Kents låt Visslaren, men som användarnamn var det upptaget så det fick bli med W i stället.

Följer själv på Insta: @visualmemories_ Hon gör något otroligt av extrema vardagssituationer på New Yorks gator. Filmiska bilder.