På lördag, 25 november, uppmärksammas Internationella dagen mot våld mot kvinnor, som instiftades 1999 av FN:s generalförsamling.

Våld mot kvinnor och flickor är, enligt FN, en av de mest utbredda, ihållande och förödande kränkningarna av mänskliga rättigheter i vår värld idag.

Världsfacket kräver konvention mot sextrakasserier

Årets FN- tema går under parollen ”Lämna ingen bakom” som syftar till att öka allmänhetens medvetenhet kring problemen för att skapa förändringar. Under 16 dagar, till 10:e december som är Internationella människorättsdagen, pågår FN:s kampanj för att uppmärksamma våld mot kvinnor och flickor.

I en FN-undersökning gjord under åren 2005 till 2016 i 87 länder uppgav 19 procent av alla kvinnor 15-49 år att de hade utsatts för fysiskt eller sexuellt våld av en närstående.

Men våldet påverkar inte bara kvinnorna i hemmet – arbetsplatser runt om i världen är i många fall en hög riskfaktor. I Asien är majoriteten av alla anställda inom textilindustrin unga kvinnor.

En studie från i år som gjordes av organisationen Better Factories Cambodia, som stöds av FN:s arbetsorgan ILO, visar på enorma problem inom just textilindustrin. Av drygt 1 200 kvinnliga anställda på 73 olika fabriker svarade 27 procent att de ibland eller ofta känner sig obekväma på jobbet för att cheferna beter sig opassande.

När organisationen Fair Wear Foundation, med fler än 80 medlemsföretag i Asien, Europa och Afrika, undersökte säkerheten för kvinnliga arbetstagare blev resultatet än värre i Bangladesh. Enkätsvar visade att 60 procent av kvinnorna inom klädindustrin i landet någon gång hade blivit utsatta för trakasserier.

Även i Indien, där uppskattningsvis 35 miljoner kvinnor arbetar inom textilindustrin, uppger 60 procent att de blivit utsatta för verbala eller fysiska trakasserier på jobbet. Det visar en rapport från organisationen Sisters for change.

Internationella dagen mot våld mot kvinnor

Dagen instiftades av FN:s generalförsamling år 1999 som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor. Dagen instiftades 25 november för att hylla de tre systrarna Mirabalsom kämpade mot diktaturen i Dominikanska republiken och avrättades av Rafael Trujillo.

Källa: Wikipedia