Ovälkomna förslag eller krav på sexuella tjänster. Nedsättande skämt och oönskad fysisk kontakt. Bland de unga kvinnor som är medlemmar i IF Metall har 59 procent utsatts för sexuella trakasserier på jobbet det senaste året.

Bland alla kvinnor är motsvarande siffra 34 procent. Det visar en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av IF Metall. Totalt har 1 708 personer svarat på enkäten.

– Låt metoo bli en väckarklocka för alla oss som tror på jämställdheten. Alla har vi en hemläxa att göra. På arbetsplatserna, i privatlivet och inom facket. Kvinnor ska aldrig behöva utsättas för sexuella trakasserier och andra kränkningar i sin vardag, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson, i en kommentar.

Nu kallar IF Metall arbetsgivarsidan till ett möte. Teknikföretagen, Industriarbetsgivarna och Ikem är inbjudna.

– Så här kan vi inte ha det. Vi menar att samtliga företag måste ha både en policy och ett aktivt arbete mot sexuella trakasserier och en ovälkommen jargong. Alla, oavsett ålder eller kön, måste känna sig trygga och välkomna till jobb inom industrin. Det är trots allt år 2017, säger Marie Nilsson.

I dagarna kommer ett upprop mot sexuella trakasserier inom fackföreningsrörelsen, som heter inteförhandlingsbart. IF Metall konstaterar att förbundet också har en läxa att göra.

– Just nu planerar vi en aktivitet där vi ska ringa till samtliga våra 1 300 klubbordföranden och samtala om de här frågorna. Alla ska veta att vi menar allvar. Vi har redan jämställdhetsutbildat merparten av de anställda, alla avdelningsstyrelser och flertalet av andra förtroendevalda. Vi har material om mångfaldsfrågor och arbetar aktivt med vår värdegrund, säger förbundssekreterare Anna Jensen Naatikka.

Fler kvinnor än män upplever tystnadskultur