”Vi är medlemmar, förtroendevalda och anställda i Sveriges fackföreningsrörelse. Vi finns på arbetsplatser, i klubbstyrelser, på avdelningskontor, i distrikt, styrelser, kommittéer, förbundsledningar och på förbundskontor.”

Så inleds det upprop mot sexuella trakasserier inom fackföreningsrörelsen som publiceras av tidningen ETC på tisdagen i kölvattnet till metoo.

Uppropet har undertecknats av 1501 kvinnor från hela fackföreningsrörelsen som ”kräver ett slut på sexismen och tystnadskulturen” under hashtaggen #inteförhandlingsbart.

I samband med uppropet publiceras också en lång rad vittnesmål om sexuella övergrepp, våldtäkt, hot och trakasserier. Flera av dem har utspelat sig på fackliga kurser.

”På kvällen när jag gått och lagt mig, knackar det på dörren och jag öppnar. In kommer en naken man och låser in mig i mitt eget rum!”, skriver en kvinna.

En annan berättar om trakasserier på en medlemsfest:

”En man med högre fackligt uppdrag och mycket högre ålder. Jag var 21, han 40 plus. Han berättade för mig att han ville ”slicka mig torr”.”

En tredje kvinna berättar om hur hon missgynnats på jobbet efter att ha tackat nej till sexuella inviter.

”Som enda kvinnliga förbundsombudsman fick jag sms och förfrågningar om att ha sex med ledningen. När jag sa ifrån och sa vad jag tyckte så kallade dom mig för mitt efternamn och uteslöt mig från luncher, möten etc dom anklagade mig också för att missköta arbetet.” skriver kvinnan.

Uppropet är undertecknat av en lång rad toppar inom den fackliga rörelsen. Både från LO-, TCO-, Saco och chefsförbund.