Arbetet Global
Arbetet Global – fackliga utrikesnyheter från hela världen

Det blev 23-åriga Emma Gustavsson, till vardags snickare i Göteborg och engagerad i Unga Byggare Väst men just nu projektanställd på Byggnads, som valdes ut bland alla ansökningar.

Hon vann Stefan Löfvens tävling som ger två unga vuxna chans att delta på det sociala toppmötet i Göteborg.

Mötet äger rum på Hisingen i dag, fredag den 17 november, och nästan alla EU-ledare är på plats.

– Det är väldigt stort att få gå. Jag har nog inte riktigt förstått exakt hur stort det här är, allting har gått så himla fort och det är så långt från min vanliga verklighet att det nog kommer dröja en liten stund innan det har sjunkit in. Det är en helt fantastisk upplevelse för mig och det känns otroligt roligt!

Hur gick det till?
– Man hade sparat två platser till unga vuxna, som på något sätt påverkas av EU i sin vardag. Och det gör jag, jag är byggnadsarbetare. Så jag skickade in en ansökan och får nu den här möjligheten, säger Emma Gustavsson.

Vad händer imorgon (läs i dag)?
– Jag ska vara med som gäst och lyssna på vad de har att säga.

Får du chans att föra fram ett budskap?
– Nej, det tror jag inte.

Men om du fick det, vad skulle du säga?
– Mitt fokus ligger på schyssta jobb med schyssta villkor för alla. Jag var inte med när man röstade om EU i Sverige, jag var inte så pass gammal. Jag vet att man då blev lovad att den svenska modellen skulle få vara i fred, men nu har man fått en del regelverk och domar emot sig, bland annat lex Laval som har hindrat oss att kräva svenska löner och villkor hos utländska bolag. Det har inte funkat så som man blev lovad.

Får du träffa statsminister Stefan Löfven?
– Vi kommer få möjlighet att träffas, men det blir nog väldigt kort, så vi kommer nog inte hinna diskutera så mycket.

Regeringen la under fredagen upp en bild från Emma Gustavssons möte med Stefan Löfven på sitt Instagram-konto.

Innehåll från extern tjänst

Genom att klicka på knappen godkänner du tjänstens dataskydsspolicy.