Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

– Sexuella trakasserier och våldtäkter. Det är otroligt viktigt att kunna peka på en ILO-konvention eftersom de här gubbarna tar sig vilka jäkla friheter som helst, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

Han tycker att svenska regeringen gjort för lite för att lyfta hushållsarbetarnas villkor i världen.

LO-basen säger sig känna en ”stor besvikelse” över att den svenska regeringen ännu inte skrivit under den FN-organet ILO:s konvention 189 som handlar om att förbättra villkoren för världens hushållsarbetare.

2011 röstade svenska regeringen för att införa konventionen men ännu har Sverige inte skrivit under den, vilket 24 andra länder – däribland Finland, Tyskland och Irland – gjort.

– Det händer ingenting. Det känns som att vi alltid måste trycka på. Det är väldigt tråkigt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

I ett brev kritiserar nu LO, TCO och Saco svenska regeringen för att agera för långsamt för att förbättra villkoren för världens 67 miljoner hushållsarbetare.

I Sverige är dock andelen hushållsarbetare relativt få.

Varför är det då så viktigt att Sverige skriver under?
– De är få men en växande grupp. I Sverige kallas det för Rut-jobb.

– Men en underskrift från regeringen skulle göra det lättare att få bättre avtal här. Viktigaste är dock att regeringen skulle skicka en signal till Gulfstaterna som systematiskt utnyttjar kvinnor i hushållssektorn, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Vad tror du själv är det egentliga skälet till att Sverige inte skrivit under?
– Jag tror inte att regeringen följer ILO:s arbete med samma djup som parterna. Det är extra tråkigt eftersom Stefan Löfven är invald i ILO:s framtidsgrupp som, inför 100 årsjubileet 2019 ska komma med förslag om hur organisationen ska utvecklas. Att Sverige inte är först på den här bollen är anmärkningsvärt.

ILO-konvention 189

ILO:s konvention 189 handlar om hushållsanställdas rättigheter.

Staterna som skriver under förpliktar sig att se till att hushållsarbetare bland annat ska få rätt till veckovila samt ska slippa våld och kränkningar och att lönen ska betalas ut åtminstone en gång per månad. Anställda ska även ha rätt att behålla sitt pass och andra resehandlingar.