IF Metalls förbundsstyrelse har nyligen fattat beslut om tre medlemmar som varit under utredning för samröre med den högerextrema organisationen Nordiska motståndsrörelsen NMR. En av dem utesluts medan två får stanna som medlemmar i IF Metall, rapporterar Dagens Arbete.

– Dessa två har utnyttjat möjligheten att under vår process ta avstånd från organisationen och därmed kunna vara kvar som medlemmar. De har rört sig i kretsarna kring organisationen. Den uteslutne gjorde inte avbön och är dessutom aktiv inom NMR, säger Daniel Hermansson, pressombudsman på IF Metall till tidningen.

En av de två som fått stanna har även haft förtroendeuppdrag för facket men har frivilligt avsagt sig dessa.

Nordiska motståndsrörelsen beskrivs som en våldsbejakande organisation och är enligt Säpo den nazistgrupp som utgör det största hotet mot säkerheten i landet.

IF Metalls stadgar anger att förbundet värnar om ett demokratiskt samhällssystem och alla människors lika värde.  Stadgarna anger också att medlemmar kan uteslutas om de stödjer ”verksamhet som är oförenlig med förbundets ändamål”, och det anser förbundet att medlemmen gjort genom att vara aktiv i NMR.

Även fackförbundet Byggnads uteslöt för drygt två veckor sedan medlemmar med samma motivering. Då handlade det om två medlemmar som var aktiva i NMR, vilket Byggnadsarbetaren rapporterade om.

– Att vara engagerad i en nazistisk organisation som NMR eller att delta i deras aktiviteter strider mot Byggnads stadgar på ett allvarligt sätt, sa Karin Lindström, kommunikationschef på Byggnads till tidningen.

Att medlemmar utesluts ur fackförbund är relativt ovanligt. Arbetet har tidigare berättat att Elektrikerförbundet uteslutit en person som var aktiv i NMR. Karin Lindström uppger i Byggnadsarbetaren att även Byggnads uteslutit personer i liknade fall tidigare.

IF Metall hade bara uteslutit en medlem tidigare sedan förbundet grundades 2006.  Den gången handlade det om en medlem som öppet och återkommande uttryckt rasistiska åsikter, uppger Dagens Arbete.

Transport är det enda LO-förbundet som även beslutat att utesluta medlemmar som har förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna. Det har skett vid ett antal tillfällen, men avgörs från fall till fall, uppger förbundets presskontakt Maria Arkeby.