Någon vill ha en extra kudde, en annan vill byta rum för att ventilationen susar, en tredje jagar en nattmacka och en fjärde kommer lommandes i kalsongerna och har glömt hotellnyckeln vid sängen.

Det är vardag, eller hur man nu ska utrycka det, för nattportieren Raja Lal på Bergendals konferenshotell strax norr om Stockholm.

Kvällsreceptionisten Filiz Deniz lämnar över. 62 gäster finns för natten. Ovanligt lite, det har varit fullbokat hela hösten, vilket innebär bortåt 130 gäster. Konferenser, bröllop och födelsedagar.

Det är Raja Lals ansvar att alla har det bra till i morgon bitti. I tre år har han jobbat på Bergendal. I hotellvärlden – och som nattportier – började han 1999.

Det är sällan något bråk, ibland kanske lite högljutt, men det brukar räcka med att jag visar mig, för att det ska lugna sig

Raja Lal

I filmens värld är nattportiern en kultfigur. I verklighetens värld en hårt arbetande hotellanställd.

– Jag hade planer på att bli lärare, men det gick inte att både plugga och jobba, säger Raja Lal.

Sena gäster ska tas om hand och få sina rum. Morgondagens konferenser ska förberedas, skyltar tryckas, godisskålar och fruktskålar fyllas, konferensrum förberedas, dagskassan dataföras och inte minst ska säkerheten för hotellgästerna garanteras.

Två gånger per natt går Raja Lal igenom hela hotellet, känner på dörrar, kollar larm, ser till att det är rent och snyggt och att nattsuddare hittar hem.

– Det är sällan något bråk, ibland kanske lite högljutt, men det brukar räcka med att jag visar mig, för att det ska lugna sig. Vid tvåtiden brukar det vara tyst.

Men att jobba ständig natt sliter.

Jo, jag har tre barn och den yngsta frågar nästan varje dag varför jag måste gå hemifrån på kvällen

Raja Lal

– Jo, jag har tre barn och den yngsta frågar nästan varje dag varför jag måste gå hemifrån på kvällen. Klart att det känns att gå lagom till sagostunden, säger Raja Lal.

Från början var det praktiskt. Hustrun jobbade skift inom vården, så med lite pussel var det lätt att ordna lämning och hämtning på dagis, men privatlivet i övrigt blir ju lidande.

– Jag jobbar ju när de flesta andra är lediga och det är svårt att anpassa sig till dagtid på en helgledighet.

Vad gör en nattarbetare på fritiden?
– Jag tränar två gånger i veckan och så har jag min kolonilott, där jag odlar grönsaker, berättar Raja Lal.

Han har gjort utbrytningsförsök från hotellvärlden. Kört taxi och haft lite andra jobb, men återkommit. Nu är det dags igen.

– Jag har fått jobb inom kriminalvården. Dagtid och bara något enstaka kvällspass, säger Raja Lal och lägger upp några nya äpplen i en fruktskål och rättar till en stol. Så där bara i förbifarten.

En arbetsdag med Raja Lal

21.15 Överlämning

Arbetspasset börjar. Kvällsgänget ger en överlämning. Det är viktigt att veta hur många gäster som finns och var de bor. Beroende på hur mycket det finns att göra inleder han jobbet att förbereda morgondagens konferenser.

24.00 Första nattronden

Dags för första nattronden. Kontrollerar dörrar, fönster och larm. Låser yttergrinden till området. Fortsätter sedan förbereda konferenser.

02.00 Kolla redovisningsprogrammen

Nu brukar sista gästerna ha somnat. Hög tid att köra redovisningsprogram på datorn och fortsätta förberedelsearbetet.

04.30 Nattrond nummer 2

Dags för andra natt­ronden, samma procedur som den första.

06.30 Överlämning till morgongänget

Överlämning till morgongänget.

06.45 Hemgång

Hemgång, lämning på förskola och därefter kryper Raja Lal till kojs.

Om Raja Lal

Gör: Nattportier på Bergendals hotell och konferensanläggning i Sollentuna.

Ålder: 47 år.

År i yrket: Började 1999. Haft uppehåll några år för andra jobb. Tre senaste åren på Bergendal.

Bäst med jobbet: Gästerna och omväxlingen.

Sämst med jobbet: Med åren allt slitigare att jobba natt.

Drömjobbet: Att bli mellanstadielärare, den drömmen lever än.

Om nattportierer

Utbildning: Formellt inga krav, men språkkunnighet är ett plus. Många har gått gymnasiet eller yrkeshögskolans hotell- och konferensutbildningar.

Lön: Genomsnittslön enligt SCB, cirka 24 000 kronor i månaden.

Fack: Hotell- och Restaurangfacket.

Framtid: Hotellbranschen växer. Raja får via en jobbsajt erbjudande om nytt jobb varje dag.