Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

”Jag gjorde det här plagget som du är på väg att köpa, men jag fick inte betalt för det”

Lappar med det budskapet har hittats instoppade i kläderna av Zara-kunder i Turkiet, rapporterar nyhetsbyrån AP, skriver tidningen Handelsnytt.

Bakom lapparna står fabriksarbetare på Zaras underleverantör Bravo Tekstil vars fabrik i Turkiet hastigt stängdes ner i juli förra året.

Anledningen ska vara att bolagets vd försvunnit med pengar som skulle ha använts för att betala semester, löner och avgångsvederlag till arbetarna. Totalt rör det sig om cirka 155 personer vars löner frusits inne. På lapparna uppmanas också kunderna att backa arbetarna i deras kamp.

Enligt Handelsnytt har Zaras ägare Inditex nu sagt till brittiska The Independent att man arbetar tillsammans med det globala industrifacket Industriall för att ta fram en fond som ska kompensera de drabbade.