Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Demokraterna har ingen tydlig frontfigur och i Donald Trumps led knakar det ihärdigt. Nu senast när förre kampanjchefen Paul Manafort åtalas för både penningtvätt och konspiration mot USA.

Inför nästa års kongressval måste Republikanerna försöka hålla ihop partiet. För om Demokraterna lyckas mobilisera lika bra som i de lokalval som varit i år kan partiet nämligen roffa åt sig makt, menar tidningen Politico. Och då förlorar Republikanerna sin majoritet.

Men Demokraterna har ett problem.

Politik är pengar. Och hittills i år har Republikanerna lyckats samla in dubbelt så mycket dollar som konkurrenten.

Till och med så mycket att det stavas rekord. Aldrig tidigare har partiet håvat in så mycket under ett år utan presidentval, nu mer än 100 miljoner dollar. Mest intressant är att det är gräsrötterna, små bidragsgivare, som öppnat plånböckerna. Donationer på mindre än 200 dollar står för hälften av partiets inkomst.

”Entusiasmen för Trump är enorm” mullrar högersajter medan presidenten själv tackar gräsrötter på Twitter.
Övertaget speglas också utanför partikassorna när superpacs – politiska intressegrupper – hamstrar storbelopp. Enligt lag kan de spendera så mycket de vill på marknadsföring, enda kravet är att de inte får ingå i officiella politiska kampanjer.

Inför kommande valår är just nu sju av landets tio största Super Pacs konservativa. Och av alla dessa grupper, de är fler än 1 600, hade de konservativa spenderat tio gånger så mycket fram till oktober än deras liberala motsvarigheter.

Dessutom – vem eller vilka tror ni att oljebolag som Exxon Mobile och Chevron lägger sina slantar på för att få reformer som gynnar deras affärer?
Trump kan lugnt ta en ny runda golf medan pengarna rullar in till hans och partiets fördel.