Kläder sydda av textilier framställda av träråvara är en produkt. Skogsråvara kan också användas till att göra skydds-västar, cykelhjälmar, smörjolja.

Skogen har en nyckelroll för att klara klimatmålen. Som bränsle, som renare av koldioxid, som klimatsmarta bostäder.

De svenska skogsbolagen satsar 100-tals miljoner på forskning och utveckling av sin råvara under parollen: ”Allt som kommer från fossila
energikällor kan göras med skogsråvara”.

Skogsbolaget Stora Enso har till exempel en stor forskningsanläggning strax söder om Stockholm med ett 100-tal anställda. Målet är att utveckla skogsråvaran till helt nya produkter och utmana den traditionella kemiindustrin.

Enligt vd Karl-Henrik Sundström, i en artikel i Dagens Arbete för ett år sedan, har bolaget en bioteknisk strategi som siktar på helt nya produkter.

Dock inte: ”Bensin och diesel”, då riskerna är för stora i förhållande till de investeringar som krävs.

Striden om skogen

Reportage

På Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och Chalmers i Göteborg forskas det på nya superstarka papperskvaliteter, som kan ersätta plastförpackningar.

Nya produkter av cellulosa kan i framtiden användas inom elektronikindustrin för att bygga bilar och flygplan och till lim, färg och tuggummi.

Trähusbyggarna har vädrat morgonluft och lanserar allt större och högre hus byggda av trä som ett smart miljöval.

Bara fantasin sätter gränser. I en värld där skogsråvaran kan användas till så mycket mer än vad vi traditionellt tänker oss, blir konkurrensen om råvaran större.

Redan i dag importeras cirka åtta miljoner kubikmeter skogsråvara till framförallt massaindustrin, men också till sågverk. Detta motsvarar ungefär lika mycket som landets älgar och annat klövvilt sätter i sig varje år.