Fackförbundet Seko varslar om strejk inom skärgårdstrafiken. Det efter att motparten Almega sa upp skärgårdsavtalet förra veckan.

– Avtalet har nu löpt ut och därför lägger vi ett strejkvarsel för att få igång förhandlingarna. Våra medlemmar kan inte vänta längre på att få ett avtal med rättvisa löner och bra anställningsvillkor, säger Valle Karlsson, förbundsordförande i Seko i ett pressmeddelande.

Konflikten rör, som många andra konflikter i årets avtalsrörelse, den låglönesatsning som LO-förbunden gemensamt krävt i årets förhandlingar.

Många av årets konflikter har rört avtal där LO-förbundens motpart är just Almega.

– Detta blir det elfte strejkvarslet på ett Almega-område under 2017. Det är ingen slump att Almega går under namnet ”arbetsmarknadens huliganer”, säger Valle Karlsson i pressmeddelandet.

Strejkvarslet läggs i två steg. Det första steget är en nyanställningsblockad och förbud mot inhyrning på en rad företag. De stridsåtgärderna träder i kraft klockan 12 den den 3 november.

Är inte konflikten löst innan klockan 12 den 14 november blir det strejk för alla Sekos medlemmar i skärgårdstrafiken.

I ett pressmeddelande svarar Almega på Sekos kritik. De menar att att de, i förhandlingarna, tagit hänsyn till Sekos vilja att få till en låglönesatsning.

– Trots stora ansträngningar för att gemensamt enas om ett nytt avtal så väljer Seko att varsla om konflikt för att få mer än vad andra på arbetsmarknaden har fått. Att Seko återigen varslar om strejk tycker vi är olyckligt, säger Patrik Eidfelt, förhandlingschef på Almega Tjänsteföretagen i pressmeddelandet.