Ester Blenda Nordström började sin karriär med att göra världens kanske första wallraff-reportage som piga på en gård utanför Nyköping.

Reportagen gavs ut i bokform och En piga bland pigor (1914) sålde i massupplagor.

Boken uppmärksammade pigors dåliga arbetssituation. Slit från tidig morgon till kväll, med ledigt bara några timmar på söndagen.

Boken kan också ha haft effekt på ”Hembiträdeslagen” från 1944, som gav pigor och hembiträden rätt till reglerad arbetstid och semester.

Fatima Bremmer berättar i biografin, den första om Ester Blenda Nordström, en spektakulär historia om en lesbisk journalist, rösträttskvinna, direktörsdotter, mc-fantast och äventyrare.

Nordström var en riktig punkare. Hon själv skulle kanske sagt ”rackarunge”.

Det kallade hon i alla fall sin flickbokssvit om den bångstyriga Ann-Mari, som troligen var självbiografisk. Bokserien ska ha inspirerat till Astrid Lindgrens Pippi.

Ester Blenda Nordström var häftig, men det är något som skaver. Hon var ett barn av sin tid, kanske vissa hävdar.

Men hon var nog snarare en aktiv aktör i sin tid än enbart en medlöpare, inser jag något besviket.

Ester Blenda skrev exempelvis boken Kåtornas folk, där hon var nomadlärarinna hos Saarivuoma-samerna i Soppero.

När boken gavs var skolgång för samerna en stor fråga. Många samer ville ha fasta skolor som resten av Sveriges befolkning hade tillgång till, medan andra, till exempel rasbiologen Herman Lundborg, ville att ”lapp skulle vara lapp” och gå i (bristfälliga) nomadskolor.

Nordströms bok sågs som ett inlägg på Lundborgs sida i den debatten. Även hennes bok Amerikanskt (1923), om svenska utvandrare, är svårsmält i dag på grund av hennes rasistiska språkbruk om afroamerikaner.

De mest hjärtskärande delarna av biografin handlar om Ester Blendas homosexualitet. Kärleksbreven är förstörda, troligen av hennes livslånga partner Carin, men deras relation antyds i brev till vänner och familj.

Det blir ännu en ny, viktig pusselbit i Bremmers ambitiösa biografi. Ibland är det lite väl ambitiöst, som med de långrandiga stickspåren om alla män som förälskade sig i Ester Blenda Nordström.

Samtidens repressiva lagstiftning och syn på homosexualitet tog Ester Blenda Nordström hårt, skriver Bremmer.

Den journalistiska pionjären gick in i ett tungt alkohol- och opiatmissbruk och dog 1948, bara 57 år gammal.

Biografi

Ett jävla solsken – En biografi om Ester Blenda Nordström

Fatima Bremmer

Forum