Det var Kommunal Mellersta Norrland och Kommunal Skåne som motionerade för en striktare alkoholpolicy på LO:s representantskap. Mötet är LO:s högst beslutande organ mellan kongresserna. LO-styrelsen ställde sig bakom motionärernas syn. Och när ombuden under onsdagen samlades på ABF i Stockholm hördes ett unisont ”ja” och bara något enstaka ”nej”. Beslutet innebär nolltolerans mot att bjuda på alkohol när något arrangeras i LO:s regi. Beslutet omfattar även LO-distrikten.

I dag är det möjligt att bjuda på två glas öl eller vin, med det regelverk som gäller på LO-kansliet.

LO-distrikten, däremot, har tidigare själva fått bestämma sina alkoholpolicys. Men efter dagens beslut gäller alltså samma för alla. Beslutet börjar gälla direkt, men en formell policy ska också tas fram.

– Jag tycker att det är bra beslut, som vi i Kommunal fattade för ungefär ett och ett halvt år sedan. Personligen måste jag säga att det inte har inneburit några problem för oss, så jag ser inga nackdelar med det här beslutet, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Våren 2016 tog Handels under sin kongress beslut om att helt sluta med alkohol vid representation.

– Det har fungerat ypperligt. Jag som då försvarade vår restriktiva alkoholpolicy tyckte att ett glas vin med en påfyllning var helt okej. Jag körde samma argument som kanske många av oss gjort – när vi får internationella gäster måste vi kunna bjuda. Men jag tycker faktiskt att det är oerhört skönt att vi i dag inte bjuder på alkohol, kommenterade Handels ordförande Susanna Gideonsson.

– Vi vill ju faktiskt att fackligt arbete ska jämställas med vanligt arbete. Vi gör ett jobb när vi är på fackliga studier, på fackliga konferenser och även här i dag. Det handlar inte om pengarna, det handlar om en anseendefråga, poängterade hon.