Spaniens regering hade krävt ett enkelt ja- eller nej-svar på frågan, senast klockan 10 på måndagen. Detta efter att regionpresidenten i sitt tal i tisdags förra veckan gjorde ett tvetydigt uttalande om saken.

Men i ett brev till premiärminister Mariano Rajoy, som publicerats av katalanska medier, svävar Puigdemont fortfarande på målet. Han skriver att det han gjort är att tillfälligt ”upphäva” självständighetsförklaringen för att ge plats för en dialog, rapporterar El País.

– Regeringen beklagar att den katalanska regeringens president har beslutat sig för att inte svara på regeringens begäran, säger biträdande premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría, enligt AFP.

Hon uppmanar honom nu att förtydliga sin ståndpunkt senast på torsdag klockan 10.

Carles Puigdemont under en ceremoni, oktober 2017.

I brevet anger Puigdemont, å sin sida, en tidsfrist på två månader för att inleda samtal för att nå en lösning på krisen. Han slår dock inte fast vad den katalanska regionregeringen skulle göra om den tidsperioden löper ut utan att en dialog kommit till stånd.

Puigdemont ber samtidigt spanska myndigheter att upphöra med ”repressionen mot det katalanska folket”.

Utrikesminister Margot Wallström (S) tycker sig höra mer ”försonliga tongångar” kring Katalonien.

– Det känns bra att man betonar att det måste till en politisk dialog. Det är mera försonliga tongångar och det tror jag lugnar alla som oroat sig för den här situationen. Det känns som det finns en väg framåt, säger utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till dagens möte med sina EU-kollegor i Luxemburg.

Hon hoppas nu på en diskussion om vilka krav katalanerna egentligen har.

– Jag tror att det är bra, också att man diskuterar att stärka demokratin och demokratins funktionssätt, säger Wallström i Luxemburg.

Om Puigdemont skulle svara ja på att han utlyst självständighet har Madrid sagt att man kommer att ge honom en ny tidsfrist på tre dagar för att ändra sig. Och om så inte sker hotar man att tillämpa artikel 155 i den spanska grundlagen, vilket innebär att regeringen i Madrid tar direkt kontroll över den halvautonoma regionen.

– Svaret från den katalanske presidenten kommer att avgöra framtida händelser inom de närmaste dagarna, sade premiärminister Mariano Rajoy i förra veckan.

Katalonien höll en folkomröstning i självständighetsfrågan den 1 oktober. Av de som röstade ville nio av tio ha självständighet — men Madrid ser omröstningen som olaglig.

Pressen på Puigdemont att backa är stor från Madrid och EU. Samtidigt finns också press åt andra hållet, där separatistiska allierade vill att Puigdemont fortsätter framåt.

– Hans åtagande gentemot de som bad honom om detta den 1 oktober är mycket klart, vilket gör att vi tror att han fortsätter vägen framåt, säger Marta Pascal, högt uppsatt partikamrat med Puigdemont i självständighetspartiet PDECAT.

 

 

 

Fakta: Artikel 155

Om Katalonien går vidare med självständighetsplanerna har inte Spaniens premiärminister Mariano Rajoy uteslutit att ställa det regionala självstyret under centralregeringens kontroll. För att göra det skulle han behöva åberopa artikel 155 i den spanska konstitutionen — som aldrig tidigare har använts.

Tack vare sin grundlag är Spanien ett av världens mest decentraliserade länder, med 17 halvautonoma regioner med varierande kontroll över frågor som utbildning och sjukvård.

Folkomröstningen om Kataloniens självständighet förbjöds av Spaniens författningsdomstol. Artikel 155 ger Madrid rätt att "vidta nödvändiga åtgärder" om en region bryter mot sina konstitutionella skyldigheter eller agerar på ett sätt som hotar Spaniens intressen.

Dessa åtgärder skulle kunna innefatta ett upphävande av den regionala regeringen, att inordna den katalanska poliskåren Mossos d'Esquadra under det spanska inrikesdepartementet eller till och med stänga det regionala parlamentet, enligt Javier Pérez-Royo från universitetet i Sevilla.

Rajoy kan dock inte ensidigt åberopa artikel 155, utan han skulle först behöva informera Carles Puigdemont om sin avsikt. Det skulle ge den katalanske ledaren möjlighet att byta linje.

Därefter skulle Rajoy behöva vända sig till senaten, där en kommitté måste stödja hans förslag och de juridiska riktlinjer som senaten sedan ska rösta om.

Källa: Reuters